Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online

0
14

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a reusit sa verifice doar 162 de contribuabili din mediul online in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2017, in contextul in care in Romania sunt peste 900.000 de domenii de internet, dintre care 44% sunt active, potrivit datelor trimise de Ministerul Comunicatiilor, la solicitarea News.ro informează Hotnews.

Fiscul a anuntat recent incheierea unui protocol cu Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica (ICI) din Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor. Acesta se refera la o aplicatie tehnica care va elimina solicitarile redactate pe hartie venite din partea ANAF catre ICI, in scopul verificarii datelor de identificare ale detinatorilor domeniilor de internet cu extensia .ro.

Acest acord va creste viteza cu care ANAF va putea face aceste verificari, in contextul in care, in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2017, a verificat doar 162 de contribuabili, a efectuat confiscari in valoare de peste 1,3 milioane de lei si a instituit masuri asiguratorii de aproximativ 32 milioane de lei. Totodata, au existat 12 sesizari transmise organelor de cercetare penală, pentru o valoare totala aprejudiciului de peste 41 milioane de lei, potrivit datelor transmise News.ro de catre Ministerul Comunicatiilor.

Presedintele ANAF, Bogdan – Nicolae Stan, a precizat vineri, in cadrul unui comunicat de presa publicat de Ministerul Comunicatiilor, ca accesul la aceste date se putea face si pana acum, in baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. Noutatea pe care o aduce acest protocol este faptul ca transferul de informatie se va face in mod digital si nu in format tiparit pe hartie. Stan a subliniat importanta acestui acord, in contextul amplificarii tranzactiilor online si a avansului evaziunii fiscale in acest domeniu, informează Hotnews.

“Nevoia incheierii unui protocol intre ANAF si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti deriva din amplificarea numarului tranzactiilor din mediul online. Evaziunea si frauda fiscala in domeniul comertului online au atins cote fara precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie sa acceseze datele de identificare ale detinatorilor domeniilor de internet cu extensia .ro”, a declarat Stan, in cadrul comunicatului de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here