spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateINCREDIBIL! De ce sunt vânate termocentralele! Cine câștigă, cine pierde?

    INCREDIBIL! De ce sunt vânate termocentralele! Cine câștigă, cine pierde?

    Un fost șef al Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a făcut o dezvăluire incredibilă la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3. Acesta a explicat de ce există o extraordinară presiune pentru închiderea, cât mai rapidă, a termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care va duce, implicit și la închiderea exploatărilor de cărbune.

    Ciurel a declarat că termocentralele sunt vânate de firmele care construiesc parcuri fotovoltaice în jurul acestora, pentru a lua, la preț fier vechi, dacă se poate, stațiile electrice, de evacuare putere, prin care termocentralele injectează energie în Sistemul Energetic Național.

    „Sunt vânate aceste termocentrale, sau împrejurimile lor, pentru că ele, cândva, au funcționat la puteri mari, Turceni-ul la 3000 de MW,  a avut 8 grupuri proiectate, Rovinari-ul a avut 6, la peste 2000 de MW, existând stații de evacuare putere, adică stații electrice funcționale, în condiții foarte bune, în apropierea acestor câmpuri fotovoltaice. Dacă se pune mâna pe aceste stații, prin închiderea termocentralelor, ceea ce vedem că se caută, aceste stații vor rămâne la dispoziția celor care fac investiția în fotovoltaice, scăzând costul investițional cu… uneori poate să depășească 40%.” a spus Laurențiu Ciurel la Antena 3.

    Cum se-mpart feliile tortului

    Interesant de văzut cum își împart teritoriul grupurile de interese. Deși Complexul Energetic Oltenia, companie de stat, este proprietarul acestor stații electrice, care injectează energia în Sistemul Energetic Național, renunță la ele într-un mod de-a dreptul suspect, închizându-și termocentralele, pentru că așa s-a angajat în fața Uniunii Europene, cu toate că nimeni nu i-a cerut astfel de termene.

    Apoi se asociază cu OMV, pierde controlul, pentru că vor fi acționari cu 50% fiecare și construiesc 4 parcuri fotovoltaice, dintre care unul în preajma termocentralei Ișalnița și 3 în preajma celei de la Rovinari. De asemenea, CEO se asociază cu Tinmar Energy SA, pierde și aici controlul, pentru că va avea 45% din acțiuni și construiesc împreună 3 parcuri fotovoltaice în jurul Termocentralei Rovinari, iar la Turceni un parc fotovoltaic și un grup pe gaze.

    Deci, dacă adunăm, vor fi 6 parcuri la Rovinari, unul la Ișalnița și unul la Turceni. De ce credeți, însă, că Turceni-ul, cu cea mai mare stație electrică de injectare a energie în SEN are doar unul? Pentru că intră în scenă firmele lui Gabriel Comănescu, singurul privat din România care primește fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta e asociat, în respectivele firme, cu fiul senatorului PNL de Gorj Ion Iordache, care a primit acțiunile de la tatăl său. Cei doi vor să-și pună parcurile fotovoltaice în jurul termocentralei Turceni, pentru că aici Iordache deține foarte multe terenuri și, în plus, au mai cerut și de la Primăria Turceni, unde Iordache a fost primar și își păstrează influența.

    Cine câștigă, cine pierde?

    Ca să facem bilanțul, de câștigat câștigă OMV, Tinmar Energy SA, firmele lui Comănescu & Iordache și alții. De pierdut pierde statul Român energia pe cărbune și controlul pe energia fotovoltaică și pe gaze ce puteau să fie produse de CEO 100%, noi, românii care cumpărăm energie scumpă din străinătate, la vârf de sarcină și bieții mineri și energeticieni care vor rămâne pe dinafară, pentru că la parcurile fotovoltaice e nevoie de puțini angajați.

    Am putea să ne consolăm că ne dă Uniunea bani prin Fondul pentru o Tranziție Justă, ca forța de muncă ce rămâne pe dinafară să fie absorbită în alte domenii de activitate. Ciudat e faptul că și acei bani se duc, în special, spre firmele care produc energie verde, ca să angajeze mineri și energeticieni și pentru ceva cursuri de reconversie profesională, deci tot la băieții deștepți din energie, cum li se spunea celor care căpușau termocentralele. Doar că ăștia folosesc soarele, banii europeni și stațiile electrice ale termocentralelor. Iată de ce termocentralele trebuie închise.

    Să fie coincidență?

    Ne întrebăm, oare cum se face că, după nenorocirea de la Jilț, în care trei mineri au murit și 10 au fost răniți, după ce o tanchetă s-a răsturnat cu ei în carieră, au început altele: la Roșiuța s-a surpat un perete al carierei pe utilaje, la Tismana s-a rupt în două un utilaj?… Se poate spune că de la uzură, dar, în primul rând, CEO nu avea voie să lucreze cu mașini neconforme și cu nerespectarea teraselor care asigură stabilitatea terenului. Cât despre utilajul care s-a rupt în două, unii dintre mineri au scris în comentariile postate la articolul publicat de Impact în Gorj că ar fi sabotaj, explicând, chiar, cât de ușor se poate face asta, prin supraîncărcarea benzilor transportoare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: