spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăCulturaMoșii de piftii, ziua când gorjenii mai cumpără linguri de lemn și...

    Moșii de piftii, ziua când gorjenii mai cumpără linguri de lemn și vase de lut

    Foto Bogdan Zamfirescu

    Sâmbătă, 18 februarie 2023, este ziua numită în Gorj „Moșii de piftii”, „Moșii de iarnă”, sau „Sămbăta morților”. Localnicii din zona rurală și chiar cei de la oraș, care doresc să păstreze tradiția, cumpără linguri de lemn, străchini și cănuțe de lut, făurite de puținii meșteșugari care mai lucrează, pentru a da de pomană sarmale și piftii, pentru sufletul celor adormiți. Un meșter popular din comuna Cătunele spune că aceasta e ziua din an pentru care vinde cele mai multe linguri de lemn făcute cu mâinile lui.

    „Moșii de piftii” pomeniți la Parohia „Înălțarea Domnului” din satul Roșiuța. Foto: Elisabeta Popescu

    „Moșii de piftii”, „Moșii de iarnă”, sau „Sâmbăta morților” este una dintre zilele importante în calendarul ortodox și în tradiția creștină. Ea nu are o zi fixă în calendar, fiind totdeauna înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

    Localnicii din comuna gorjeană Cătunele țin cu sfințenie obiceiurile în ziua „Moșilor de piftii”, când oamenii dau de pomană pentru cei morți mâncare și băutură în vase tradiționale, iar răciturile, numite popular piftii, nu trebuie să lipsească.

     „Oamenii se adună la biserică, se fac parastase și, în general, se dau piftiile în strachină de pământ, cu sarmale și cu lingura de lemn, cu cănuța de pământ. Bine, acum nu știu cât se mai păstrează obiceiul…” (Georgeta Vasile – profesor educație primară, Școala Primară Dealul Viilor, comuna Cătunele)

    De la cariera de cărbune la lingura de lemn

    Nicolae Racolța e pensionar, iar meșteșugul cioplitului în lemn l-a învățat de la bunicul său. Când era mic, stătea lângă el și se uita cum lucrează. Deși a învățat secretele meseriei, Nicolae nu a practicat-o, când s-a făcut mare. După școală, s-a angajat și a lucrat în cariera de cărbune Lupoaia, ca vulcanizator, timp de 37 de ani. Acum, că este pensionar, a preluat meseria bunicului, cioplitul lemnului, ca să-i mai treacă timpul.

    Bărbatul lucrează la o lingură cam o jumătate de oră și o vinde cu maxim 3 lei. Își amintește că bunicul său făcea linguri și mergea cu ele să le vândă în județul Mehedinți, la târgul din Broșteni, sau chiar la Drobeta Turnu Severin, pentru că vânzarea mergea bine. De când e pensionar și a reluat meșteșugul bunicului, de a face linguri și alte obiecte din lemn necesare în gospodărie, meșterul cioplitor în lemn și-a închiriat și el o masă la Târgul din Broșteni, aflat la 12 km de Cătunele, dar vânzarea nu mai e ca pe vremuri.

     „Mai cumpără oamenii, pentru că sunt bune de mestecat în tigaie, astea mai mari pentru oale, la fiert  magiunuri, la roșii pentru conserve, se folosesc. Sunt oameni bătrâni care mai și mănâncă cu ele, să-și protejeze dantura…”(Nicolae Racolța – cioplitor în lemn din satul Valea Perilor, com. Cătunele)

    Nicolae vinde uneori 5-10 linguri într-o zi, alteori 2-3, dar se întâmplă să fie zile în care nu vinde niciuna. În schimb, se vând multe linguri pentru sărbătoarea „Moșii de piftii”, cum i se spune la Cătunele și în multe sate ale Olteniei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: