4.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, noiembrie 26, 2022
AcasăCulturaO nouă tabără de sculptură în lemn la Polovragi

O nouă tabără de sculptură în lemn la Polovragi

Ediția a V-a a Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România” va avea loc în comuna Polovragi în perioada 1-10 iulie. 5 sculptori din Cluj, Vâlcea, Bihor, Vrancea și Gorj promit să realizeze, în cele 10 zile, sculpturi în lemn deosebite.

Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi,  precum și cu Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi.

„Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect multianual inițiat de managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, în 2018, are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei. Continuitatea și păstrarea tradițiilor în Polovragi sunt preocupări care dovedesc dragostea pe care o au oamenii pentru trecut.

Responsabil de proiect o să fie, ca la toate cele patru ediții ale Taberei de sculptură, etnologul Pompiliu Ciolacu. La Tabără participă meșteri populari din domeniu (cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba), păstrători sau susținători ai motivelor sculpturale menționate, creatori recunoscuți la nivel național pentru profesionalismul și autenticitatea operelor realizate“, se arată într-un comunicat de presă al CJCPCT Gorj.

10.000 de turiști au vizitat operele

Potrivit CJCPCT Gorj, în cei aproape 5 ani trecuți de la organizarea primei ediții a Taberei de sculptură, mai mult de 10.000 de turiști au vizitat operele meșterilor în lemn. La ediția din acest an vor participa: Gheorghe Bostănică , din Vrancea, Ștefan Bara, din județul Sălaj, Nicolae Rotaru, din Crasna, județul Gorj, Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba, născut în Măldărești, județul Vâlcea, Radu Florin Lazăr, cioplitor în lemn, din Bihor.

„Tabăra are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România,  precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.

Comuna Polovragi este cunoscută pentru valorile istorice și turistice existente: Mănăstirea Polovragi, Peștera lui Zalmoxis, fortificații dacice din sec. II-I î.H., Cheile Oltețului, Nedeia de Sf. Ilie, festivaluri pastorale, tabere și concursuri de creație, meșteri populari.

Vineri, 1 iulie 2022, va avea loc deschiderea Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România” în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi începând cu ora 11.00“, a mai transmis CJCPCT Gorj.

Două localități gorjene, premiate de Ziua Mondială a Turismului

0
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea...

Două localitățile din județul Gorj, incluse într-o rută culturală la nivel național

0
Două localități din Gorj au fost incluse într-o rută culturală la nivel național ce include...

Mașini avariate din cauza „obstacolelor“ de pe un Drum Național. „Două jante făcute praf“

0
Șoferii care se deplasează pe Drumul Național 67 D trebuie să aibă mare grijă în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!