-3.1 C
Târgu Jiu
luni, februarie 6, 2023
AcasăHeadlinesRoșca despre închiderea mineritului: „Închidem noi, dați banii la oameni!”

Roșca despre închiderea mineritului: „Închidem noi, dați banii la oameni!”

Au fost discuții aprinse la Severin, între liderii de sindicat din CE Oltenia și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber Cariera Roșiuța, susține că sindicatele au cerut plăți compensatorii de 100.000 de euro, pentru fiecare salariat care ar urma să plece acasă.
Nelu Roșca acuză că, în spatele PNRR-ului, stă dorința unora de a pune mâna pe banii europeni cu orice preț, fie el și cel al închiderii mineritului din Gorj. „Au afaceri în sistemul ăsta energetic. Am înțeles că CE Oltenia a intrat în PNRR pentru bani. Eu sper ca planul ăsta, pe capitole, să aibă modificări, începând cu noiembrie 2022. Am avut o dezbatere acidă cu ministrul, pe protecția salariaților.
Am cerut ca plățile compensatorii către angajați, la plecare, să fie făcute de stat și această sumă să fie foarte consistentă. Am cerut ca fiecare salariat, la plecare, să aibă 100 de mii de euro. Nu e nicio glumă! Și am cerut o protecție socială prin OUG făcută de Guvern, prin acordarea unui salariu mediu pe timp de patru ani de zile și cu păstrarea condițiilor de muncă pe acest interval, pentru ca, o parte din angajați, să poată să iasă la pensie.
Au venit cu propuneri și obțin 1 miliard 400 mii de euro pentru reconversie profesională. Nu ne trebuie așa ceva, pentru că toți colegii mei au câte 2-3 calificări. Noi nu avem nevoie să dăm sume imense la formatori profesionali. Hai să ne îndreptăm cu acești bani către salariați. Vor să bage 4 miliarde de euro în investiții în compania asta. Păi la ce, dacă vreți să scurtați perioada? Lasă mă, că o închidem noi, dați banii la oameni!
Nu băgați filmulețe prin pregătiri profesionale. Obțin prin PNRR 30 de miliarde de euro, păi aici e bătaia mare și ei au scris la Comisie numai ca să intre în posesia acestor bani. Reacția ministrului a fost „Nu mă bag”. Eu i-am zis să plătească, că nu a negociat Roșca 2030 sau 2034”, a declarat Nelu Roșca la Tele 3.

Putea fi o altă tragedie. Utilaj rupt în două la Cariera Tismana

0
După tragedia de la Cariera Jilț Sud, când 3 mineri au murit și 10 au...

Sindicalist: E nevoie de măcar două mașini noi de transport în fiecare carieră minieră

0
Un sindicalist din Complexul Energetic Oltenia este de părere că singura soluție pentru a rezolva...

PERICOL: Un mal de pământ s-a prăbușit peste utilaje, la Cariera Roșiuța

0
Un mal de pământ s-a prăbușit peste o bandă transportoare la Cariera Minieră Roșiuța, din...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!