Acasa / News Alert / Toni Greblă: ”vom acţiona în consecinţă”

Toni Greblă: ”vom acţiona în consecinţă”

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, afirmă că răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării este unul politicianist şi „vom acţiona în consecinţă”. „În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte”, spune Greblă.

Toni Greblă a spus, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că prima propunere pe care premierul a înaintat-o preşedintelui a fost în 19 noiembrie 2018, iar imediat după aceea a apărut şi decizia Curţii Constituţionale „care a făcut mai multă lumină în speţă”.

„De atunci, din 19 noiembrie, preşedintele a tot analizat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie şi lege şi a răspuns abia astăzi motivat la decizia pe care a luat-o, de a refuza numirile succesive pentru cele două ministere”, a afirmat el, spunând că ar trebui să existe mai multă responsabilitate, fiind vorba despre numirea unor miniştri.

El a spus că preşedintele „invocă încălcarea – incidenţa, că nu zice încălcarea – dispoziţiilor art. 85 alineatul 2 din Constituţie, care prevede doar că preşedintele numeşte în situaţia în care o funcţie de ministru este vacantată şi 105 din Constituţie care vorbeşte de asemenea despre incompatibilităţi , fără să spună în ce fel ar fi incompatibili”.

„Sigur că nu sunt nici unul, nici celălalt – nici cel de-al treilea propus – nu se află în stare de incompatibilitate”, a spus Greblă.

El a adăugat că, şi într-o astfel de situaţie, titularul postului trebuie în termen de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate.

„Răspunsul este politicianist şi vom acţiona în consecinţă în cursul zilei de astăzi”, a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că procedura a fost aceeaşi de zeci de ani la revocarea şi numirea miniştrilor, însă „numai pentru cei doi preşedintele a refuzat, cu motivarea absolut superficială de astăzi”.

„În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte. (…) V-am spus că există cele două posibilităţi (de a retrimite propunerile sau de a se adresa Curţii Constituţionale  – n.r.), le analizăm şi în cursul zilei de astăzi vom lua o decizie şi vom acţiona în conformitate cu decizia pe care o vom lua. Una nu o exclude pe cealaltă, în situaţia în care preşedintele va stărui în atitudinea pe care a avut-o până acum în legătură cu funcţionarea Guvernului”, a mai spus el.

Greblă a adăugat că nu există niciun fel de argument juridico-constituţional pentru ca preşedintele să refuze cea de-a doua nominalizare.

2 comentarii

  1. Poate dai si u inapoi adevaratilor proprietari terenurile luate cu japca la Buduhala . De ce trebuie sa se lafaie strutii tai pe terenurile altora ?

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*