spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăPoliticCălinoiu se ia la trântă cu Ministrul Sănătăţii

    Călinoiu se ia la trântă cu Ministrul Sănătăţii

    Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla acuză autorităţile locale din Gorj de faptul că în 2010 au investit cele mai mici fonduri, la unităţile sanitare pe care le administrează. În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu îl invită pe Ministrul Cseke să viziteze spitalele din Gorj, înainte de a vorbi „să nu mai arunce pisica în ograda autorităţilor locale”.

    Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a prezentat un raport al contribuţiilor locale pentru unităţile sanitare, la un an după descentralizarea acestora, pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare, prin unităţile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor. „În urma descentralizării unităţilor sanitare, către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat, în sistemul sanitar au crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu decât în sănătatea concetăţenilor”, a declarat Ministrul Sănătăţii. În anul 2010, consiliile locale şi primăriile din judeţele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş-Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puţine fonduri, pentru unităţile sanitare pe care le administrează.

    Călinoiu: „Ministrul aruncă mâţa la autorităţi”

    Declaraţiile acuzatoare ale Ministrului Sănătăţii l-au nemulţumit pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care deranjat de catalogarea adusă judeţului l-a invitat pe Cseke în Gorj. „Toate spitalele din Gorj sunt aduse la standard. Sistemul sanitar este defectuos iar Ministrul Sănătăţii vrea să arunce acum mâţa la autorităţile locale. Eu l-aş întreba de ce nu vin banii după un buget bine stabilit? De ce nu se face o descentralizare, pentru ca medicii să poată să-şi ia salariile, să avem aprovizionare cu medicamente? Avem o reformă incompletă. Eu l-aş invita pe Cseke să vină în Gorj, să vadă spitalele, inclusiv pe cel pe care l-a desfiinţat”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

    Spitale cu investiţii de zeci de miliarde

    În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, pe anul 2010 unitatea medicală a beneficiat de investiţii în valoare de 4 milioane de lei noi iar până în prezent, pe 2011 valoarea modernizărilor şi a datorilor făcute se ridică la 3 milioane de lei. Administratorul special al Primăriei Rovinari, Constantin Podaru a declarat că una din priorităţile primarului Dorin Filip şi a echipei de consilieri locali este aceea de a continua programul de investiţii, până la obţinerea unui standard occidental de funcţionare. „În anul 2010, Primăria Rovinari a investit un milioane lei în Spitalul Rovinari iar până în prezent avem deja investiţi 1,5 milioane de lei. Am reuşit anveloparea spitalului şi am montat panouri solare, pentru apa caldă. Secţiile Oftalmologie, ORL şi Chirurgie au fost dotate la standarde, fiind achiziţionat şi un ecograf”, a mai precizat Constantin Podaru.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: