Cârciumaru şi Călinoiu, despre criterii de integritate impuse de PSD

1
15

Viitorii candidaţi ai PSD la alegerile locale şi parlamentare vor fi desemnaţi doar dacă vor îndeplini criteriile de integritate cerute de liderii partidului. Liviu Dragnea a propus chiar un Cod de Etică şi Conduită format din 10 criterii de integritate pe care viitorii candidaţi să le îndeplinească.

carciumaru-calinoiu-psd

Prezent la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, preşedintele organizaţiei judeţene, Florin Cârciumaru, a precizat că este de acord cu aceste criterii şi a spus că, prin aplicarea acestora, partidul intră în normalitate, conform cerinţelor cetăţenilor în ceea ce priveşte reformarea clasei politice. „Din punctul meu de vedere nu sunt criterii greu de atins şi cred că prin respectarea acestor criterii se intră în normalitate în ceea ce priveşte selecţia. Eu consider că este un sprijin mare pentru fiecare dintre organizaţii, începând cu consilierii locali şi primari. Sunt suficiente aceste zece criterii, s-au discutat, s-au paradiscutat. Toată lumea a fost în final de acord.”, a menţionat Florin Cârciumaru, care doreşte să candideze pentru un nou mandat la primăria Târgu-Jiu. Deşi este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese şi incompatibilitate, preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a acceptat Codul de Etică şi Conduită aprobat de social-democraţi la Comitetul Executiv al PSD. Călinoiu susţine şi el că acest cod a fost constituit în baza cerinţelor populaţiei. „S-a admis Codul de integritate. Acesta corespunde cerinţelor electoratului. Românii sunt mai interesaţi de modernizarea clasei politice şi de integritatea acesteia decât de apariţia altor partide, chiar dacă este necesar. Eu cred că aceste criterii conduc la modernizarea clasei politice în ansamblu, mai ales a PSD, care s-a conformat şi a făcut de fiecare dată propunerile electoratului”, a spus Ion Călinoiu.

O listă de criterii

Potrivit acestui Cod de integritate, nu vor avea susţinerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau împotriva cărora s-a pronunţat o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală, fapte comise cu violenţă. O altă situaţie de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice tip de infracţiune. Acelaşi tratament se aplică şi pesediştilor care au deţinut funcţii în organele de conducere ale PCR, UTC sau UASCR sau au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni. Nici primesc susţinerea PSD nici persoanele care au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate şi nici cele care au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, au făcut poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi. Nici cei care înregistrează datorii ca persoană fizică la bugetul local al comunităţii în care candidează sau care au relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului. O altă situaţie în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcţie publică aleasă sau numită se referă la persoanele care au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here