spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCârciumaru către Dăncilă: De ce Guvernul pe care îl conduceți nu poate...

    Cârciumaru către Dăncilă: De ce Guvernul pe care îl conduceți nu poate amâna sau chiar anula aplicarea OUG 114/2018?

    Senatorul Florin Cârciumaru interpelează premierul României în privința Complexul Energetic Oltenia. Parlamentarul de Gorj cere sprijin pentru rezolvarea problemei legate de achiziția de CO2. Solicitarea vine în contextul în care din mai compania este obligată să achite sute de milioane de euro pentru achiziția acestor certificate obligatorii.

    Printr-un document oficială, parlamentarul de Gorj cere explicații și soluții pentru ca CEO să treacă cu bine peste acest hop. Florin Cârciumaru vrea să afle dacă Guvernul României are vreun plan în ceea ce privește un posibil ajutor pentru companie. „Nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a României, iar în acest sens ar trebui să ne preocupe pe toți situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, indiferent de culoarea noastră politică. Greva minerilor, de la începutul lunii ianuarie, a afectat Sistemul Energetic Naţional, în condiţiile în care CE Oltenia asigura, în acea perioadă, în jur de o treime din necesarul de energie al României.

    Într-o singură zi de protest, România a important circa 1600 de MW de electricitate. De asemenea, producătorul de energie pe cărbune din Oltenia și-a arătat importanța și rolul deosebit în fiecare sezon rece, când regenerabilele au fost trase pe dreapta, la fel ca la începutul anului, din cauza vremii. Doamna prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, pentru Sistemul Energetic Național, pentru economia românească, este mai important și eficient ca țara noastră să cumpere energie din statele vecine, decât să sprijine statul puținele companii naționale cum sunt Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara? În perioada în care Complexul Energetic Oltenia s-a confruntat cu greva salariaților, preţul energiei electrice a crescut, într-o zi, până la maximul ultimilor doi ani, 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, potrivit datelor din acele zile furnizate de OPCOM. Acestă creștere a afectat consumatorii casnici care vor plăti mai mult pe kWh. Cu siguranță, nici PSD și nici ALDE nu dorește ca preţurile tot mai mari de pe bursă să se transpună şi în facturile plătite de români”, i-a transmis parlamentarul de Gorj premierului Viorica Dăncilă.

    Condamnă la colaps

    Cârciumaru face apel la Guvern să ia atitudine înainte ca Sistemul Energetic Național să fie afectat. „Complexul Energetic Oltenia, este foarte important ca Guvernul PSD-ALDE să găsească soluții concrete pentru asigurarea finanțării achiziției certificatelelor de CO2 ale căror prețuri au explodat în ultima perioadă a anului 2018, periclitând întreaga activitate a companiei în 2019. Acest an se preconizează a fi mult mai dificil decât cel anterior. Prețul ascendent al certificatelor de emisii CO2 și taxa de 2% pe cifra de afaceri, aplicată conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.114/2018, îngenunchează producătorul de energie pe cărbune din Oltenia și îl condamnă la colaps. Companiile cu capital majoritar de stat ar trebui protejate de către Guvern, având în vedere că acestea dețin cel mai mare număr de angajați de pe piața muncii. Având în vedere situația în care se află Complexul Energetic Oltenia, de ce Guvernul pe care îl conduceți nu poate amâna sau chiar anula aplicarea OUG 114/2018? Respectivii bani ar putea fi investiți în utilajele deja învechite din sectorul minier sau pentru retehnologizarea grupurilor energetice de la termocentralele companiei.Fără plata acestor certificate, CE Oltenia nu mai poate produce deloc energie, ceea ce ar duce chiar la blocarea Sistemului Energetic Național.

    Cu respect, vă întreb, din nou, doamna prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, în afară de deschiderea unei linii de credit, ce alte soluții sau sprijin financiar, economic propun specialiștii Cabinetului dumneavoastră pentru Complexul Energetic Oltenia, în ceea ce privește achiziția de certificate de CO2 pentru acest an?

    Până pe 30 aprilie, Complexul Oltenia este nevoit să achite sute de milioane de euro, o sumă exorbitantă, greu de identificat, pentru achiziția acestor certificate obligatorii. Ce măsuri veți întreprinde la CE Oltenia, conform Strategiei naționale energetice care prevede menținerea în piață a societății pe o perioadă de minim 15 ani? Cum poate rezista compania și cum ar putea menține cele 13.000 de locuri de muncă, în asemenea condiții?”, sunt întrebările la care așteaptă răspuns senatorul Florin Cârciumaru.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: