spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăPoliticCE Oltenia, un hățiș de interese?!

    CE Oltenia, un hățiș de interese?!

    Interes extern pentru CE Oltenia. Străinii au în plan să investească în termocentralele românești ce urmează să fie închise. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că mai multe companii străine și-au manifestat intenția dea intervene în procesul de retehnologizare de la CEO.

    La nivelul Ministerului Energiei ne-au venit deja două solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia, la punerea unei noi capacităţi de funcţiune. Este o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud. La fel, la Complexul Energetic Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui. Deci este un interes destul de mare vizavi de aceste locaţii strategice, nu pentru a fi demolate. Vrem să punem alte capacităţi de producere a energiei electrice”, a fost informația transmisă de ministrul Energiei.

    Liderii PSD Gorj afirmă că această declarație a ministrului demonstrează că situația CE Oltenia nu a fost gestionată corespunzător. Weber afirmă că interesul extern demontă importanța acestei companii. “Înseamnă că decizia pe care a luat-o actualul ministru al Energiei nu este cea corectă. Înseamnă că nu avem lideri puternici să ne susțină interesele, clar, înseamnă că nu este apreciata importanța unei unități economice, așa cum este Complexul Energetic Oltenia, care este un pilon important al sistemul energetic national. Este unitatea economică care asigură ceea ce își dorește fiecare stat European, independența energetică. Repet că deciziile pe care actualii guvernanți, mai ales ministrul energiei, le-a luat în ceea ce privește CE Oltenia, sunt total greșit! Nimic nu s-a concretizat din promisiunile făcute! Planul de restructurare și reorganizare nu e nici până în prezent aprobat de Comisia Europeană. Nu avem clară vreo direcție în ceea ce privește această producție de energie pe bază de cărbune. Vedem și poziția altor state care prin lideri, prin parlamentari europeni, au atitudine în Parlamentul European și susțin continuarea activității acestor unități strategice, având resurse proprii.  Dacă alte firme sau alte state sunt interesate de a prelua aceste companii, e clar, concluzia este una singură: înseamnă că aceste companii sunt de perspectivă, strategice și profitabile, dacă, sigur, se dorește implicarea statului”, a transmis deputatul PSD Gorj, Mihai Weber.

    Privatizare

    Senatorul Cristinel Rujan crede că se dorește vânzarea companiei. “Plecând de la principiul obiectiv asumat la nivelul Uniunii Europene, de a realiza tranziția către o energie verde, aceasta se poate face prin două modalități:  fie prin investiții majore în decarbonare a acestor coloși, fie prin închiderea lor.  Pentru a atinge acest deziderat european este mult mai ușor să închidă acești agenți economici, strategici pentru România. Trecerea, foarte dificilă, de pe cărbune pe gaz presupune același tip de poluare. Nu aceasta este soluție, trecerea de pe combustibil fosil pe cel gazos! Problema este pe emisii și, atunci, înseamnă că nu suntem în situația unei incompetențe crase ci suntem în situația unui hățiș de interese, pentru a pune mâna pe acești producători importanți de energie din România”, a transmis senatorul Cristinel Rujan.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: