Cosmin Morega fură din buzunarul motrenilor de 6 ani

8
469

Jaf la drumul mare în Motru! Fapte, nu vorbe, dovedite de controlul Curții de Conturi la Direcția Publică din Motru, condusă de către cel pe care Dorin Hanu l-a desemnat drept succesorul său la cârma Primăriei din Motru.

De altfel, el însuși urmărit penal pentru multiple abuzuri în serviciu, alături de viceprimarul Tudor Dobrică, Dorin Hanu ține cu dinții de afacerile înfloritoare ale grupului pesedist din Motru, proptite în banii publici ai comunității. Hanu a „păstorit” municipiul Motru timp de trei mandate consecutive, conform zicalei „lupul paznic la oi”. În cei 12 ani, cât a ocupat fotoliul de primar, alimentarea bugetului Primăriei pe spatele localnicilor, a crescut de la mai puțin de 60 miliarde lei vechi, cât însemnau taxele cetățenilor în anii 2004 – 2005, la 190 miliarde în 2016. Cu alte cuvinte, birurile cresc invers proporțional cu locurile de muncă în Motru, pentru că orașul a pierdut din 1990 încoace nu mai puțin de 17.000 locuri de muncă în industria minieră și servicii, în locul cărora nu s-a pus nimic. Mărirea taxelor pe spatele cetățenilor s-a făcut cu sprijinul majorității PSD în Consiliul Local Motru, consilierilor fiindu-le argumentată necesitatea votului prin fundamentări de bugete care depășesc cu mult orice exagerare.

Motrenii plătesc măturatul străzilor la rang de capitală europeană

Unul dintre acestea este bugetul Direcției Publice Motru, unde Cosmin Morega, candidatul PSD numit de Hanu drept succesorul său, a fost așezat director începând cu anul 2010. Direcția funcționează exclusiv din banii Consiliului Local, la tarife nemaiîntâlnite în societățile de același gen. Astfel, doar pentru tunsul ierbii în Motru, Direcția Publică primește 10 miliarde lei vechi, în timp ce, pentru măturatul manual, Morega cere motrenilor de 10 ori mai mult decât SC Minprest SA în Gorj sau alte firme de salubritate în București. Normele de consum ale utilajelor sunt mult exagerate față de cele reale, iar cele de lucru micșorate la limită pentru ca banii alocați Direcției lui Morega să tot crească. Astfel, o motocositoare ajunge să consume 1 litru combustibil/oră pentru a tunde puțin peste 200 mp, cam cât suprafața la sol a unei case de locuit, cu 34 lei/oră.

La judecată, Morega versus Morega. Banii rămân în buzunarul lui Morega

Controlul Curții de Conturi, din anul 2014, a descoperit nereguli și ilegalități care umplu la refuz un dosar. Cosmin Morega și-a acordat indemnizații, sporuri și prime, inclusiv alocație de hrană și medicamente, încălcând cu bună știință legea care stabilește remunerația lunară a directorilor de societăți comerciale aflate în subordinea administrației locale. N-au fost uitați nici membrii Consiliului de Administrație, Direcția Publică fiind păgubită astfel cu aproape 60.000 lei, sume neactualizate. Decizia Curții de Conturi a instituit data de 30 mai 2014 drept termen pentru aplicarea legii și recuperarea plăților efectuale ilegal. Termenul este… respectat abia doi ani mai târziu, la finele lui 2015, când este introdusă pe rolul tribunalului Gorj cauza împotriva lui Morega Costel Cosmin, respinsă pentru… tardivitate! Banii încasați ilegal de către candidatul PSD rămân în buzunarul propriu fiindcă Direcția Publică, adică tot Cosmin Morega, întocmește acțiunea dincolo de termenul de prescipție.

Direcție publică sau… sanatoriu?

Angajații Direcției Publice aflate sub oblăduirea lui Cosmin Morega beneficiază de un contract colectiv de muncă aparte. Astfel, în bugetul societății era prevăzută normă de hrană și medicamente, în cuantum de 15 lei/zi. Comparativ cu norma de hrană alocată unui bolnav, de numai 7 lei/zi, Direcția pare un adevărat sanatoriu!
În vreme ce în bugetul aprobat cu sârg pentru Direcția condusă Morega există tot felul de alocații, sporuri, tichete de masă, tichete cadou ș.a., angajații Spitalului din Motru sau cei din învățământ, instituții aflate tot în administrarea Consiliului Local, rămân cei mai oropsiți, Primăria negăsind niciodată resurse pentru ceva asemănător și în cazul lor.

Morega dă cu subsemnatul la DNA!

În formă continuată și agravantă, ilegalitățile și infracțiunile de care se face vinovat Cosmin Morega au fost denunțate cu puțin timp în urmă către procurorul Șef al Direcției Naționale Anticorupție. Morega este acuzat de cerere și luare de mită, de casări false, de însușirea bunurilor aflate în gestiunea societății, de folosirea angajaților din Direcția Publică pentru munci în gospodăriile proprii din Motru și Padeș, precum și pontarea fictivă a acestora. De altfel, de la preluarea Direcției Publice, Morega a dublat numărul de angajați în Direcția Publică, aducând pe noile locuri de muncă create în societate nu șomeri din Motru, ci cetățeni din Padeș, Glogova, Tismana, Baia de Aramă. Cosmin Morega este acuzat, de asemenea, de achitarea din bugetul Direcției, la începutul lui 2015, a unor lucrări în fostul său bar din strada Molidului, cu banii respectivi renovându-se, în schimb, pe hârtie, căminul social C7, aflat în subordinea sa. Petiția către DNA conține nume și date certe, face referiri la locurile în care Morega depozitează bunuri din dezasamblări sau demolări pentru renovări în Motru (fier, panouri, diferite materiale de construcții s.a.), care iau apoi drumul către casele sale, și la alte escrocherii ale directorului Cosmin Morega, care fac de-a dreptul verosimilă lozinca pe care a postat-o pe site-ul Direcției Publice: Pentru noi nimic nu este imposibil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here