spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCostoiu implică CEO în proiectul de la Măgurele

    Costoiu implică CEO în proiectul de la Măgurele

    Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, leagă printr-un proiect Complexul Energetic Oltenia de Laserul de la Măgurele şi promite susţinere în cercetarea energiei rezultate din arderea cărbunelui în amestec cu iarba elefantului. Costoiu a mai anunţat că va sprijini zeci de tineri din Gorj să viziteze Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, să vadă şantierul celui mai mare laser din lume.

    Complexul Energetic Oltenia va lua parte la proiectul ştiinţific privind construirea laserului de la Măgurele, cel mai mare laser din lume. Anunţul a fost făcut la Radio Omega de către Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Mihnea Costoiu a declarat că primele acorduri între Complexul Energetic Oltenia şi Ministerul Cercetării se vor semna în luna iunie, când probabil la Măgurele va inaugura Laserul Mic. Costoiu spune că în urma acestora acorduri, CEO va deveni posibil partener în anumite cercetări ştiinţifice, însă, deocamdată nu poate da mai multe amănunte. „Mineritul, zona noastră, va fi unul dintre beneficiarii experimentelor de acolo, se lucrează inclusiv în zona energetică cu implicaţii foarte mari în perioada următoare, vă voi informa din moment ce primele acorduri vor fi semnate. În premieră anunţ că în luna iunie voi inaugura Laserul Mic cum îi spunem noi, laserul de 1 petawatt, sunt două lasere mari a câte 10 petawatt, e o forţă extrem de mare, cel mai mare laser din lume din Statele Unite ale Americii are 1,7 petawatt, al nostru va fi şi mai mare”, a explicat Mihnea Costoiu. De asemenea, ministrul Cercetării va acorda suport în cercetarea cultivării ierbii elefantului pe terenurile eliberate de sarcinile miniere ale Complexului Energetic Oltenia, vegetaţia respectivă urmând a fi folosită împreună cu lignitul pentru producerea de energie. Acest proiect ar putea duce la o economie de o jumătate de milion de euro la achiziţionarea certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră.

    Gorjeni, în vizită la Măgurele

    În plus, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a mai anunţat la Radio Omega că va sprijini zeci de tineri din Gorj să viziteze Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, să vadă experimentele de acolo, dar şi şantierul celui mai mare laser din lume. „România va avea cel mai mare laser din lume, vom fi vârful de lance în fizica laserelor şi fizica nucleară. Sunt foarte mulţi cercetători care vin la Măgurele, dar şi tineri, studenţi. Voi susţine o excursie a unor tineri la Măgurele să vadă Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele şi experimentele de acolo, să vadă oportunităţile de colaborare. E un proiect grandios”, a mai spus Mihnea Costoiu, ministrul Cercetării.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: