spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesNu cred în promovare!

    Nu cred în promovare!

    Aleşii locali vor avea dreptul doar la două mandate succesive, asta în situaţia în care iniţiativa legislativă promovată va trece şi de Senat, care este for decizional. În Gorj, politicienii opoziţiei şi ai puterii nu cred că acest act normativ va dobândi aplicabilitate.

    Conform unei iniţiative legislative promovate de doi parlamentari democraţi, aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesiv. Conform iniţiativei, nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate. În Gorj, politicienii puterii şi opoziţiei consideră că actul nu va deveni aplicabil. Astfel, copreşedintele PNL Gorj şi consilierul judeţean Dan Vâlceanu susţine că iniţiativa legislativă nu este constituţională. „Singura poziţie în statul român la care se aplică această regulă este preşedintele României pentru că se specifică foarte clar în Constituţie acest lucru, preşedintele României nu poate avea mai mult de două mandate în această funcţie. Referitor la celelalte funcţii alese din administraţia locală sau centrală nu se specifică niciunde în Constituţie ceva clar, ba mai mult se specifică dreptul fundamental al oricărui cetăţean de a alege şi a fi ales, deci ca o concluzie este exclus atâta vreme cât această Constituţie este în vigoare să poată fi realizat un asemenea act normativ. În opinia mea va fi declarată neconstituţională”, a declarat Dan Vâlceanu, copreşedinte PNL Gorj.

    Extindere la parlamentari

    Nici liberalii nu susţin iniţiativa legislativă despre care spun că nu are şanse să treacă în Senat. Consilierul judeţean Gheorghe Orzan a declarat că prevederea ar trebui extinsă şi la nivelul parlamentarilor. „Din punctul meu de vedere nu ar fi nicio problemă, dar faptul că priveşte o anumită categorie de aleşi nu este în regulă, pentru că ar trebui să se aplice şi pentru parlamentari. În opinia mea, după ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor, cred că în Senat are şanse foarte mici să treacă pentru că, în primul rând, este în opoziţie şi cu Constituţia. Nu poţi să îngrădeşti dreptul unui cetăţean de a candida şi dacă este valabilă o candidatură, acelaşi lucru se poate întâmpla şi de două şi de trei şi de patru ori, cetăţenii sunt cei care hotărăsc dacă meriţi sau nu să ocupi un loc într-un for fie local, fie judeţean”, a declarat Gheorghe Orzan, vicepreşedintele PNL Gorj.

    Din tabăra social democrată, vicepreşedintele Ciprian Florescu, şi el consilier judeţean, consideră că această iniţiativă vine în conflict cu prevederile constituţionale ce prevăd dreptul de a alege şi de a fi ales. „Mi-e greu să cred că ea va fi promovată şi va deveni lege pentru că, cel puţin în accepţiunea mea, această iniţiativă vine oarecum în conflict cu un drept constituţional al oricărui din România, acela de a fi ales. Atunci când vorbim de aceste drepturi de a alege şi de a fi ales, ne referim la nişte chestiuni stipulate clar în Constituţie. Sigur, vom vedea atitudinea senatorilor, mie personal mi-e greu să cred că acest proiect va trece”, a declarat Ciprian Florescu. Iniţiatorii acestei prevederi au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie, conform Mediafax.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: