Credit pentru CEO, în problema achiziționării certificatelor de CO2

0
92

Liderii PSD îngrijorați  de soarta CEO! Mihai Weber susține că problema achiziționării certificatelor de carbon este ca și rezolvată însă pe termen lung această chestiune poate doborî compania. Guvernul caută soluții pentru ca Parlamentul European și Comisia Europeană să permită pe viitor acordarea unui sprijin din partea statului pentru aceste achiziții de certificate de CO2.

„Eu sunt convins că CEO va depăși această perioadă cu bine. Una dintre variante este de a contracta acel credit de sprijin, care este în linie dreaptă și este rezolvat, să spunem așa, dar nu asta este problema acum. Ce facem de la anul și ce facem anii viitori? Dacă an de an se intervine cu tot felul de chestii de genul ăsta, de sprijin pe ultima sută de metri, evoluția prețului certificatelor fiind necontrolată de stat, poate să crească prețul în mod nejustificat. Poate să ajungă la anul la 40-50 de euro. Dacă acum, la o medie de 20 de euro certificatul, costul certificatelor reprezintă aproape 40% din cifra de afaceri, vă dați seama că pentru orice companie, oricât de profitabilă ar fi, nu poți să suporți asemenea greutate. Știți că s-a deschis un memorandum tocmai pentru a deschide un dialog cu Comisia Europeană și Parlamentul European. Trebuie să fie un fel de sprijin, o intervenție din partea statului ca să avem perspectivă. Energia pe cărbune a rămas un pilon important în strategia națională energetică. Ponderea a rămas până în 2030 la aceleași cote, adică peste 20%. Mixul energetic încă este luat în calcul”, a declarat deputatul de Gorj Mihai Weber.

„Nu e corect!”

Cât despre proiectul de retehnologizare prezentat de Ponta la Târgu Jiu, Weber susține că sunt simple declarații din moment ce nu a făcut nimic cât a fost premier. „A vorbit despre proiecte care ajutau să nu se dărâme șandramaua, nu? Dacă ar fi existat acest proiect pentru CEO, de ce nu l-a pus în practică? Victor Ponta a fost prim-ministru trei ani de zile. În trei ani, credeți-mă că dacă se voia ceva, se putea pune în practică. Să spui acum că ai lăsat anumite lucruri neterminate și să arunci vina pe unii sau alții, nu cred că e corect. Dacă chiar vrei să te implici în a realiza ceva, mai ales că ai avut cea mai mare putere în stat, puteai să materializezi multe lucruri. La nivel de proiecte și liberalii și foștii PD-liști spun că au lăsat și au făcut, dar faptele îi contrazic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here