26 C
Târgu Jiu
marți, iulie 7, 2020
Acasă Politic Declarația premierului Orban lovește PNL-ul la Gorj

Declarația premierului Orban lovește PNL-ul la Gorj

Scena politică gorjeană stă să dea în clocot și asta odată cu declarația premierului Ludovic Orban care spunea că, din moment ce Green Deal stă să vină peste noi, va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, precum și disputa legata de stadiul Drumului expres Craiova – Târgu Jiu.

 

Weber acuză nepăsarea și neglijența autorităților în întârzierea de la Drumul expres Craiova – Târgu Jiu

Dacă deputatul liberal anunța că mai e timp până în 2021 când Guvernul ar putea depune documentele pentru începerea Drumului expres, social-democratul Mihai Weber spune că firma câștigătoare a licitației pentru realizarea proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate ar fi trebuit deja desemnată, acuzând actuala guvernare de întârzierea intenționată a acestui proiect de investiții.

Argumentele deputatului PSD se susțin pe răspunsul la o interpelare pe care colegul de partid al lui Dan Vîlceanu, ministrul Transporturilor Lucian Bode, i-l transmitea lui Weber. „Ministrul Transporturilor mă asigura, în data de 13 mai, că până în data de 29 mai va fi finalizat procesul de evaluare a firmelor înscrise la licitația pentru realizarea proiectului tehnic pentru drumul expres Craiova – Târgu Jiu. La aproape o lună de la acea promisiune, constat că nu a fost decât o altă minciună marca PNL. Faptul că suntem în data de 4 iunie și ministerul condus de PNL încă nu a putut finaliza o procedură pe care o tărăgănează de luni de zile, nu reprezintă altceva decât o nouă dovadă a lipsei de interes de care actuala guvernare dă dovadă față de așteptările și problemele reale ale gorjenilor”, scria în data de 4 iunie Mihai Weber, pe pagina personală de Facebook.

 

În plus, deputatul Mihai Weber vine și arată că inclusiv pe site-ul CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere), Drumul expres figurează ca fiind în pregătire pe faza de proiectare (studiu de fezabilitate și proiect tehnic).

Pentru cei care nu știu, aceste două componente trecute la pachet, împreună, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, înseamnă că odată depuse aceste documente, lucrarea începe direct. Acest lucru însemna că lucrarea propriu-zisă la drum putea începe cu cel puțin 2 ani mai devreme, adică în 2021. Însă, pentru ca lucrările să fi putut începe în 2021, firma executantă a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic trebuia desemnată deja de la începutul acestui an. Ori acest lucru nu s-a întâmplat, nu știu dacă din nepăsare sau neglijență. Ambele sunt la fel de grave”, a declarat Mihai Weber.

Weber: PNL Gorj se va menține pe ultimele locuri la alegeri atâta timp cât nu le pasă de acest județ…

 

În ceea ce privește soarta Complexului Energetic Oltenia lucrurile s-au inflamat odată cu declarația premierului Ludovic Orban care spunea că, din moment ce Green Deal stă să vină peste noi, „va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune”.

Liderul PSD Gorj a reacționat imediat prin câteva postări pe pagina personală, precum și prin depunerea în Parlament a unei inițiative legislative care să prevadă adoptarea de către Parlament, prin lege, a Strategiei Energetice a României. „Strategia energetică a României prevede menținerea unui mix energetic care să țină cont de necesitățile și de obligațiile internaționale ale României, dar și de realizarea scenariului optim de dezvoltare a sistemului energetic național. Iar în acest sens, pentru anul 2030, cu perspectivă spre 2050, se preconizează că energia produsă din cărbune va avea o pondere de peste 20%”, explică Mihai Weber modul în care va funcționa strategia.

Nici la acest capitol Dan Vîlceanu nu i-a dat dreptate deputatului PSD, lăudându-și partidul pentru acordarea împrumutului de 251 de milioane de euro pentru CEO

(pe care, de fapt, PSD l-a gândit sub formă de ajutor și l-a pus pe hârtie sub forma unui Memorandum), uitând însă că termenul de returnare a fost stabilit de PNL la 6 luni, în timp ce PSD propusese extinderea acestuia la 2 ani.

Mai mult, deputatul Dan Vîlceanu pare că uită care îi sunt atribuțiile de parlamentar și aruncă în spațiul public o afirmație mai mult decât surprinzătoare: „Strategia energetică națională este un document al Executivului ce trebuie supus avizării altor instituții. Nu poate fi adoptată prin lege”, scrie liberalul pe pagina sa de Facebook, făcând doct trimitere la art. 4, alin. 1 din Legea 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.

Replica deputatului social-democrat Mihai Weber nu a întârziat prea mult, fiind extrem de acidă. „Pentru cei care sunt deputați PNL de Gorj dar nu cunosc atribuțiile Parlamentului României, le transmit că Parlamentul poate modifica orice lege, inclusiv Legea 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, atunci când interesele țării o cer”, a scris Weber, la rândul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

BREAKING NEWS! Cristinel Rujan a demisionat din funcția de prefect

Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj, a anunțat în direct la Radio Impact, în emisiunea ”Gorjul la Raport”, că demisionază din funcție ca urmare a...

Femeie de etnie romă diagnosticată cu COVID-19, decedată în spitalul din Târgu Cărbunești

O femeie de etnie romă din cartierul Obreja, din municipiul Târgu Jiu, diagnosticată cu COVID-19, a decedat, luni seara, în Spitalul de Urgență Târgu...

Vezi în ce partid s-a în scris Adrian Tudor!

Fostul viceprimar PSD Adrian Tudor nu renunță la politică. Alesul s-a înscris în Partidul Verde al cărui lider este actorul Florin Călinescu. Tudor va...

Spitalele din Gorj sunt pline cu pacienți cu COVID-19. În spitalul din Târgu Jiu nu mai este niciun pat liber

În cele două spitale din Gorj în care sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus numărul celor care sunt internați a ajuns la cel...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini