DECLARAȚIE POLITICĂ — “Progrese remarcante în Sănătate, sub guvernarea PSD”

0
12

Printr-o declarație politică senatorul Florin Cârciumaru a punctat progresele făcute de partidul aflat la guvernare în domeniul Sănătății. Numai în ultimii doi ani, sub Guvernarea PSD-ALDE, au fost alocate cele mai mari resurse financiare pentru domeniul Sănătăţii, care au avut scop nu doar continuarea unor programe deja începute, ci demararea altor proiecte care să îmbunătăţească serviciile medicale către populaţie.

De aproape 10 ani, Sănătatea a devenit prioritatea guvernării Partidului Social Democrat, acest domeniu beneficiind etapizat de bugete din ce în ce mai mari pentru ca românii să aibă condiții de calitate în clinici și spitale. Numai în ultimii doi ani, sub Guvernarea PSD-ALDE, au fost alocate cele mai mari resurse financiare pentru domeniul Sănătăţii, care au avut scop nu doar continuarea unor programe deja începute, ci demararea altor proiecte care să îmbunătăţească serviciile medicale către populaţie. Față de anul trecut, Ministerul Sănătății a primit de la buget cu 1,7 miliarde de lei mai mult, reprezentând o creștere a resurselor financiare cu 19% comparativ cu 2018. De asemenea, sub guvernarea PSD, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a primit cu 6,1 miliarde de lei în plus, în acest an, bugetul CNSAS ajungând la 4,84% din PIB. Dacă fostul Guvern PD (PNL)-Boc a închis 67 de spitale, PSD nu numai că le-a deschis, ci a investit în modernizarea acestora. Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul pentru investiţii şi aparatură medicală a crescut cu 84%, ajungând la peste un miliard de lei. Cum era și normal pentru un stat european, veniturile personalului medical din sistemul de stat au fost majorate considerabil, medicii și asistentele din clinici și spitale beneficiind de salarii apropiate celor din țările importante ale Uniunii Europene.  În cadrul acestei reforme din Sănătate, PSD a continuat investițiile în crearea unor condiții de lucru mai bune și în dotarea unităților medicale cu aparatură performantă. Pentru spitalele din Gorj, Ministerul Sănătății a anunțat alocarea, în acest an, a 200 de miliarde de lei. Același lucru se va întâmpla și la alte unități medicale din țară, în funcție de necesitățile acestora. Urmează să fie achiziţionată aparatură pentru blocurile operatorii de Urologie, pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, pentru 14 centre medicale principale din ţară.

Îngrijirea şi sănătatea copiilor au devenit priorități pentru PSD.

În ultimul timp, a crescut finanţarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistenţa comunitară, medicina şcolară şi pentru asigurarea cofinanţărilor destinate proiectelor din fonduri europene. Ministerul urmează să achiziționeze 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor maternităţilor din România şi, sub Guvernarea Partidului Social Democrat, va continua dotarea cu aparatură imagistică modernă a secţiilor de Neonatologie şi Ginecologie. Pentru prima dată, Ministerul Sănătății alocă mai mulți bani pentru testarea genetică de screening prenatal neinvaziv, care depistează anomaliile genetice ale fătului, şi creşte finanţarea pentru fertilizarea in vitro. Un proiect inedit pentru sistemul sanitar din România este Programul naţional de testare şi tratament pentru carenţa vitaminei D în două etape: profilaxia rahitismului la sugari şi gravide, cu extindere la copil după 18 luni, şi screening pe grupe de vârstă, în funcţie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D.  Totodată, s-a repus în funcţiune Secţia de Endocrinologie Pediatrică din cadrul Institutului Parhon. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a demarat, recent, programele de screening, diagnostic şi tratament al tuberculozei, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Acesta este un alt program destul de important pentru români și are drept scop îmbunătăţirea serviciilor medicale, prioritate a Guverului PSD.

 Și pacienţii români au dreptul la tratament inovativ de ultimă generaţie și act medical de calitate, nu doar cei din Vestul Europei. Pentru ca acest lucru să se întâmple și în țara noastră, avem nevoie de reprezentanți serioși și pregătiți în Parlamentul European. Avem nevoie de patrioți în Europa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here