Dosarul lui Surupăceanu, departe de soluţie

1
11

Amânare în dosarul în care deputatul social democrat Mugurel Surupăceanu împreună cu alţi 3 inculpaţi sunt acuzaţi de către procurori de fapte de corupţie. Ieri, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis amânarea termenului pentru data de 2 februarie în vederea audierii martorilor din acest caz, care depăşesc numărul de 30. Printre aceştia se află şi actualul director general de la Complexul Turceni, Octavian Graure.

Reprezentanţii Biroului de Presă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au precizat că “la termenul de ieri s-a dat amânare în vederea ascultării martorilor, a tuturor celor care sunt trecuţi în rechizitoriu, după care vor fi şi inculpaţii, cauza fiind în faza cercetării judecătoreşti la instanţă, judecata de fond“. În acest dosar, în calitate de inculpaţi apar patru persoane, printre acestea aflându-se deputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi fostul director general de la Complexul Turceni, Dumitru Cristea. Dosarul este la judecata de fond a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie iar numărul martorilor este mare. În această situaţie se găsesc şi actualul director general al Complexului, Octavian Graure, şi fostul director de la Compartimentul Resurse Umane, Ion Răuţ. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Târgu-Jiu, au dispus trimiterea în judecată, în 2009, a fostei conduceri de la Complexul Turceni, acuzată de achiziţionarea, cu încălcarea prevederilor legale şi la un preţ supraevaluat, a unui utilaj nefolositor şi uzat. Printre inculpaţii din acest dosar se află şi deputatul Mugurel Surupăceanu şi Sorin Buşan, fost administrator al S.C. Voron Trans S.R.L, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În rechizitoriu se arată că, în cursul anului 2007, inculpatul Surupăceanu Mugurel, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L., prin intermediul inculpatului Buşan Sorin, impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu fosta conducere a Complexului Turceni pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional către termocentrală. Reprezentanţii DNA au menţionat în rechizitoriul de trimitere în judecată că suma de 830 000 de lei pe care Complexul Energetic Turceni a plătit-o la final, pentru cumpărarea acestui utilaj, a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. În rechizitoriu se mai arată că la săvârşirea faptelor infracţionale au participat şi inculpaţii Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şefi al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni.

Surupăceanu nu comentează

Procurorii DNA au precizat că achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, în calitate de angajaţi ai complexului dar şi cu contribuţia inculpaţilor Surupăceanu Mugurel şi Buşan Sorin. Astfel, suma de 836.570 lei achitată nelegal de S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. către S.C. Voron Trans S.R.L. reprezintă prejudiciul produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat. Chiar şi în dosarul aflat pe rolul instanţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Complexul Energetic Turceni este citat în calitate de parte vătămată. Deputatul social democrat Mugurel Surupăceanu a fost contactat telefonic de către reporterii “Impact în Gorj “ în vederea obţinerii unui punct de vedere în acest sens, însă aşa cum s-a mai întâmplat, şi acum parlamentarul a închis telefonul după auzirea întrebării puse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here