Fiecare vrea candidaţi proprii

1
10

Alianţa dintre PSD şi PNL şi PC încă nu este sigură dar deja stârneşte controverse la nivelul judeţului Gorj. Şi asta pentru că preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că se va merge pe un candidat unic pentru alegerile de la Consiliul Judeţean. Asta ar însemna, cel mai probabil, un candidat „roşu”. PNL-iştii nu sunt, însă de acord, fiecare „trăgând spuza pe turta lui”.

PSD-iştii cred că posibila alianţă PSD, PNL+PC este cea mai bună soluţie pentru a reuşi îndepărtarea guvernării „portocalii” şi a preşedintelui Traian Băsescu. Totul este încă la nivel de discuţii şi negocieri, dar problemele, cel puţin la nivel local, au apărut deja. Totul a pornit de la afirmaţia preşedintelui formaţiunii politice social-democrate, Victor Ponta. Acesta a spus că doreşte să se meargă pe propunerea candidatului unic pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Gorj. „Asta este dorinţa PSD, dar din punctul nostru de vedere situaţia este neclară. Nu s-au finalizat discuţiile. Nu spun că ar fi sau nu bine, dar avem şi noi aleşii noştri. Poate unii dintre ei vor crede că nu au şanse din moment ce se alege direct un singur candidat”, a declarat Gheorghe Orzan, vicepreşedintele PNL Gorj. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al PSD Gorj şi vicepreşedinte al formaţiunii politice, Ciprian Florescu, recunoaşte că această decizie ar putea crea nemulţumiri. „Ideea propusă de conducerea centrală a PSD ar putea fi o soluţie dar, în acelaşi timp, ar putea naşte şi posibile nemulţumiri”, a recunoscut Florescu.

„Unii e posibil să plece”

Orzan a spus că, până la urmă, dacă aşa se va hotărî la nivel central, probabil că şi la Gorj se va respecta decizia. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, fără ca unii dintre membrii PNL să vocifereze sau chiar, crede Orzan, să renunţe la calitatea de membru de partid. „Noi suntem obligaţi să respectăm decizia. Dar noi suntem dezavantajaţi în Oltenia, pentru că aici toate consiliile judeţene sunt ale PSD. Dacă aşa se va hotărî, vom trebui să susţinem candidaţii, dar cât timp suntem membrii PNL unii dintre noi e posibil să nu accepte şi să plece. Probabil vom ajunge şi aici dacă vom fi nevoiţi să susţinem candidat de la alt partid”, a mai declarat vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan.

„PNL e un partener bun”

Colaborarea PSD cu PNL nu pare, însă, imposibilă. Atât Ciprian Florescu cât şi Gheorghe Orzan spun că, dacă se va bate palma, membrii celor două formaţiuni politice vor fi nevoiţi să colaboreze. „Nu ştiu dacă se va realiza alianţa. Noi respectăm decizia luată la nivel central. Cât priveşte colaborarea, nu cred că vor fi mari neînţelegeri”, spune PNL-istul. De aceeaşi părere este şi Florescu. „Există o colaborare între noi şi PNL şi la nivelul Consiliului Judeţean şi în alte structuri. Noi avem probleme cu PDL nu cu liberalii. PNL s-a arătat mereu a fi un partener bun, nu văd de ce nu am putea colabora”, a declarat Ciprian Florescu.

Alianţa – singura alternativă la actualul Guvern?!

Alianţa nu a fost încă realizată, aşa că peste tot se aşteaptă o hotărâre definitivă. Mulţi se declară în stand-by din această pricină. „La nivelul conducerii centrale a fost luată în serios această idee de a consolida, printr-o formă legitimă, candidatura la Guvern, asta presupunând chiar şi înregistrarea unei alianţe. PSD consideră acest proiect ca fiind cel mai viabil în acest moment şi singura alternativă reală la actuala guvernare. Practic, prin această înţelegere ce se doreşte legiferată, formaţiunile politice aflate acum în opoziţie doresc să dea o siguranţă în plus şi o doză mai mare de seriozitate politică”, crede vicepreşedintele PSD Gorj. Şi în rândul naţional-liberalilor se aşteaptă o hotărâre definitivă şi mai ales vederea modului în care eventuala alianţă va influenţa tabloul politic gorjean.

„Rezultatul general va conta”

Pentru că toţi ar dori să îşi propună în diferite funcţii proprii oameni, oricum se vor isca nemulţumiri fie de o parte, fie de cealaltă. „Sigur că şi noi vrem oamenii noştri la conducere. Nu ne-am gândit până acum în mod expres la o listă pentru candidaţi. Este puţin cam prematur. Cam pe la jumătatea anului vom putea oferi numele acestora. Sigur că avem deja idei, dar aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Orzan. Din punctul de vedere al PSD-istului Ciprian Florescu prima dată contează faptul că toate cele trei formaţiuni politice (PSd, PNL, PC) vor acelaşi lucru şi anume îndepărtarea actualului Guvern şi a preşedintelui Traian Băsescu. Abia apoi se va discuta şi despre alegerile locale. Florescu are mai multă încredere în ce se va hotărî la nivel central. „Mult mai uşor se poate pune în balanţă la Centru ce se întâmplă în teritoriu. Până la urmă rezultatul general va conta”, a încheiat vicepreşedintele social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here