spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăPoliticMarea dilemă a votantului român: matematică sau fizică?

    Marea dilemă a votantului român: matematică sau fizică?

    Zilele trecute cineva mă întreba: „Ce faci dacă opinia ta, modul tău de a acționa, diferă de opinia majorității?”.

    Ei bine, eu cred că asta este atât esența democrației, cât și marcă a individualității. Adică a nu împărtăși aceeași opinie cu cea a majorității, a acționa într-un mod diferit, individual față de ceilalți, mai cu seamă atunci când ești convins că ceea ce alege majoritatea dăunează principiilor în care crezi, precum și intereselor tale economice, profesionale, planurilor tale de viitor în general.

    Din acest punct de vedere, Brexit-ul atât de dorit de britanici, într-o primă fază, este exemplul cel mai concludent legat de cum a ajuns ideea manipulatoare a unei minorități, ce se dădea drept majoritară, să reprezinte o amenințare la adresa intereselor a numeroase categorii socio-profesionale cu adevărat majoritare.

    Revenind și adaptând totul la ce se întâmplă pe ale noastre plaiuri mioritice, pot să spun că este de înțeles ca un Tudor Chirilă, de exemplu, să se circumscrie unei ideologii de dreapta. Până la urmă, nu e ca și cum la „Vocea României” ai avea nevoie de raza cercului ca să dai la pește. Acolo e muncă de artist, recunoști voci, selectezi talente și, la final, zici că ai avut ghinion mai abitir ca Iohannis și plângi cu lacrimi de crocodil că trebuie să dai afară pe cineva. O persoană care este oricum mai bună decât tine, dar asta nu mai contează în ecuația (de nu se știe care grad) majoritară.

    Nu știi aria cercului, despre care, oricum, abia acum și-a adus aminte marea majoritate intelectuală de la „Jeopardy”? N-o folosești în fiecare zi la birou sau acasă când faci grătarul? Foarte rău! Unii jurnaliști știu formula asta dinainte de a se naște, chiar dacă ea a fost uitată până și de cei care au dat examenul de maturitate anul acesta.

    Nu știi teoria relativității a lui Einstein și n-o folosești când te disperă traficul infernal? E clar! Ești un minoritar incult, care habar nu are despre relația de proporționalitate pe care o implică această formulă, o formulă ce i-a adus profesorului de fizică Iohannis, din păcate, atâta ghinion în viață.

    Nu știi cât faci sau cum ajungi până la serviciu sau până la școală? Foarte rău! Ești un lipsit de imaginație care nu te-ai prins că trebuie doar să te întrebi, de îndată, cu ce poți să te duci până acolo și, hop!, elicopterul majorității îți va fi pus la dispoziție, la scara blocului.

    Una peste alta, dacă ești în minoritate nu e un capăt de țară, nu e un sfârșit de drum. Dimpotrivă! Este un motiv în plus pentru a demonstra că acea cale pe care ai ales-o este cea potrivită pentru tine. Nimeni nu poate și nici nu are dreptul de a hotărî în locul tău.

    Cristina Petrovici

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: