Pentru ce infracțiuni a fost cercetat de Parchetul General noul ministru de Finanțe

0
706

La solicitarea jurnaliștilor de la Adevărul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au transmis că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. În urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există, iar cauza a fost clasată pe 8 februarie.

„În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluţia de clasare, în baza dispoziţiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală – “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârşirea de către persoana la care faceţi referire a infracţiunilor de evaziune fiscală – art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor – art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi constituirea unui grup infracţional organizat – art. 367 din Codul penal.

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidenţiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”, transmite Parchetul General.

Un membru al familiei este cercetat în dosarul penal

Procurorii au transmis că dosarul a fost disjuns faţă de alte persoane, printre care s-ar afla un membru al familiei ministrului, mama sau tata acestuia, care ocupă o funcție de conducere.

„De asemenea, în dosar, faţă de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenţei materiale şi teritoriale, cu privire la infracţiunile prev. şi ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi art. 367 din Codul penal”, transmit procurorii.

Faptele care sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj se referă la infracțiunea de evaziune fiscală prin „evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive” .

Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a ANAF, după controlul făcut la firma care aparţine părinţilor lui Dan Vîlceanu.

Cei doi directori ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj care au realizat controlul au fost detaşaţi în alte judeţe, după venirea la putere a PNL. „Aţi văzut o acuzaţie care nu s-a confirmat. Nu s-a întâmplat absolut nimic cu niciun angajat al ANAF. Nu e usor să fii opozant PSD într-un judeţ cum e judeţul Gorj. Nu-mi stă în caracter să mă plâng public. Vă spun doar atât: când îţi vine un angajat al ANAF şi îţi spune “nu intelegi ca am ordin de la Craiova?”, e urât”, a declarat Dan Vîlceanu în urmă cu câteva zile. Acesta a mai precizat că avea 18 ani când a fost înființată firma familiei: „Există o companie a părinţilor mei, înfiinţată în 1997, când aveam 18 ani. Această chestiune, că aş folosi părintii paravan, nu se justifică. Să faci asta la 18 ani, trebuie să fii cel puţin precoce. În politică, acuzaţiile se fac şi fără fundament, de multe ori. În ceea ce priveşte contractele declaratate, toate, absolut toate, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. E una dintre cele mai mici companii care au afaceri cu CEO“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here