7.9 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 21, 2021
AcasăPoliticPNL contestă în instanţă Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC

PNL contestă în instanţă Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC

Partidul Naţional Liberal a depus joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o contestaţie prin care solicită anularea deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de înregistrare a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC, precum şi respingerea protocolului de constituire a acestei alianţe.

În acţiunea depusă în instanţă, reprezentanţii PNL arată că protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC” nu reprezintă protocolul unei alianţe electorale, ci al unei alianţe politice, structură reglementată în mod expres prin prevederile Legii nr. 14/2003, a partidelor politice. PNL consideră alianţa PSD-UNPR-PC este o alianţă politică şi, conform Legii nr. 14/2003 a partidelor politice, trebuie înregistrată la Tribunalul Bucureşti, şi nu la Biroul Electoral Central. De asemenea, PNL susţine că protocolul de constituire a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege şi astfel nu poate produce efecte juridice. Reprezentanţii PNL detaliază în contestaţie motivele pentru care solicită anularea deciziei BEC din 5 martie prin care a fost admis protocolul de constituire a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC. Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 33/2007 prevede: „Partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European”. PNL susţine că dispoziţiile art. 6.3 – 6.7 din protocol conţin prevederi referitoare la situaţii ulterioare alegerilor europarlamentare alianţa având, de fapt, un scop mult mai larg decât acela de a participa la alegerile europarlamentare: „i) susţinerea unui anumit candidat la preşedinţia Parlamentului European; ii) aderarea la un anumit grup politic; iii) colaborarea, consultarea şi stabilirea acţiunilor comune în cadrul activităţilor comune din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernului României şi la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale”.

În opinia PNL, situaţia prezentată întruneşte condiţiile de existenţă ale unei alianţe politice, structură care este reglementată, în principal, de art. 28 şi urm. din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, iar această lege stabileşte o procedură expresă pentru înregistrarea unei alianţe politice, conform dispoziţiilor art. 29: „(1) Pentru înregistrarea alianţelor politice se depun la Tribunalul Bucureşti următoarele documente”. De asemenea, Legea nr. 14/2003 prevede în mod expres obiectivele care pot aparţine unei alianţe politice, existând o distincţie semnificativă în raport cu oricare dintre caracteristicile unei alianţe electorale: art. 35 „Obiectivele alianţelor politice, precum şi modul lor de organizare trebuie să se conformeze prevederilor art. 2 şi 3, cu excepţia participării cu candidaţi în alegeri, care este opţională”. „În conformitate cu dispoziţiile art. 29 şi următoarele din Legea nr. 14/2003 se poate constata faptul că în cazul de faţă Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC este în fapt o alianţă politică. Înregistrarea unei asemenea alianţe la Biroul Electoral Central a avut drept scop eludarea procedurilor impuse de Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, pentru că în mod concret, obiectivele acestei structuri politice exced cadrului delimitat de participările la alegerile europarlamentare”, se arată în contestaţie.

PNL mai susţine că protocolul de constituire a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege şi, astfel, nu poate produce efecte juridice. Astfel, art. 7 alin. 2 din Legea nr. 33/2007 statuează: „Protocolul de constituire a alianţei electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestuia”, iar BEC a fost înfiinţat la data de 28 februarie 2014. Conform art. 181 alin. 1 pct. 1 raportat la alin. 2 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Civilă, termenul limită de depunere a protocolului era 3 martie 2014, orele 24,00. PNL arată că protocolul alianţei PSD-UNPR-PC a fost depus în data de 4 martie 2014 (după prânz), deci în afara termenului legal.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -