S-a creat precedent! Legea Electorală, favorabilă pentru candidatul Catrinoiu de la Gorj și Giurgiu!

1
26

Catrinoiu şocheazăSăptămâna trecută, doi candidați de la Partidul Alianța Noastră România care figurează pe listele de la Gorj au fost depistați că sunt și pe listele din județul Giurgiu. Atunci toată lumea se aștepta ca ambii candidați-Matei Catrinoiu și Mihai Vlădulescu- să fie excluși, mai ales că așa scrie în lege. Ei bine, reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC) au mers pe dispozițiile legii care le permitea celor doi să își retragă numele de pe listele dintr-un județ. Așa că, atât Matei Catrinoiu, cât și Mihai Vlădulescu au rămas candidați la Gorj.

La Biroul Electoral Județean Gorj a fost primită o sesizare din partea Biroului Electoral Central (BEC) prin care cei din BEJ erau informați despre faptul că s-a constatat, în urma verificării listelor de candidați, că de la Partidul Alianța Noastră România, Catrinoiu Matei și Vlădulescu Mihai figurau înscriși pe liste electorale atât la Circumscripția nr. 20 Gorj cât și la circumscripția electorală din Giurgiu. Catrinoiu Matei era înscris la Circumscripția Electorală Gorj pe listele de candidați pentru Senat și la Giurgiu pe listele de candidați pentru deputat, iar Vlădulescu Mihai în ambele circumscripții electorale la Camera Deputaților. În consecință, în această situație, BEC, conform Legii 208/2015, era îndreptățit să emită o decizie prin care să constate nule ambele candidaturi și să aplice o amendă contravențională. Lucrurile nu au stat așa. După o analiză a situației și a prevederilor legale, reprezentanții BEC au decis să îi lase pe cei doi candidați să aleagă în ce județ vor să candideze, ignorând faptul că, cel puțin unul dintre ei (Catrinoiu n.red.) a știut ce face. Cei doi candidați au fost nevoiți ca o dată cu depunerea candidaturilor să depună și declarații de avere. Cele ale liderului țărănist Catrinoiu sunt semnate de acesta pe data de 22 octombrie, iar pe ele acesta a menționat că își depune dosarul având funcția „candidat senator la Senat”, iar pe cealaltă a menționat doar „candidat la Camera Deputaților”.

Articolele legii se contrazic

Din păcate, ca în multe alte situații din legislația românească, articolele Legii 208/2015 se contrazic între ele și lucrurile nu sunt clare. Acest lucru este recunoscut și de magistratul Doina Săvulescu, președintele BEJ Gorj. „S-a mers pe dispoziţiile Legii 208/2015, care le permitea să renunţe la una dintre candidaturi, ceea ce au şi făcut, respectiv au renunţat la candidaturile de la Giurgiu, iar noi am constatat definitive listele de candidaţi de la Alianţa Noastră România depuse la Circumscripţia Judeţeană Gorj. (…) Candidatura domnului Catrinoiu şi a domnului Vlădulescu au rămas pentru Circumscripţia Electorală Gorj, ei au renunţat la candidaturile depuse la Giurgiu. Legea a permis pentru că are două articole care nu se prea coroborează între ele, respectiv articolul 59, unde legiuitorul specifică faptul că în situaţia când un candidat se regăseşte pe liste depuse în două sau mai multe circumscripţii electorale, Biroul Electoral Central constată, prin decizie, nulitatea tuturor candidaturilor. În acelaşi timp, un alt articol anterior acestuia permite ca aceştia să renunţe la candidatură, fără a stabili un termen limită, înainte sau după ce listele de candidaţi rămân definitive. Pe această variantă s-a mers, în condiţiile în care Biroul Electoral Central nu a emis o decizie prin care să constate candidaturile nule”, a declarat Doina Săvulescu, președintele BEJ Gorj.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here