Scena politică, scandalizată de înlăturarea celui de-al doilea guvern PSD! Scorul istoric de la parlamentare, aruncat la gunoi

1
23

Decizia PSD de a-și da jos propriul guvern pentru a doua oară a stârnit un val de reacții și pe scena politică de la Gorj. Politicienii locali critică dur decizia liderilor social-democrați de la București, pe care îi consideră incapabili să mai guverneze țara, în condițiile în care dețin întreaga putere politică. Liderii organizațiilor județene arată cu degetul spre Liviu Dragnea, dar și spre cei care îl susțin necondiționat, provocând o nouă criză majoră în România.

PSD Gorj este pus din nou în situația de a explica propriului electorat, după cel mai bun scor politic obținut vreodată în alegerile parlamentare, de ce guvernul susținut de liderii social-democrați gorjeni nu mai este bun. Asta după ce gruparea pro-Dragnea a decis să îi retragă sprijinul politic premierului Mihai Tudose. Cum pesediștii de la Gorj s-au ferit să explice public acest gest, rivalii politici au comentat nestingheriți.

„E foarte clar că PSD este incapabil să guverneze. Câtă vreme structura de conducere a partidului este în această configurație, este clar că nu pot să guverneze. Liviu Dragnea nu poate să fie premier și asta a condus la aceste situații. Oricine ar veni premier, se va afla într-un conflict cu Liviu Dragnea, care va vrea el să conducă Guvernul”, a declarat Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj.

„Alegerile anticipate ar putea fi o soluție”

Liderul USR Gorj, Radu Miruță, se numără printre cei care nu exclud varianta alegerilor anticipate, iar calculele sale sunt cel puțin alarmante. „În PSD domină interesul pentru a rezolva anumite probleme cu Justiția din perspectiva membrilor care au astfel de probleme. E al treilea guvern schimbat de când au preluat guvernarea în 2016. Sunt 11 guverne în 10 ani. Dacă mergem mai departe cu socoteala, schimbarea fiecărui guvern presupune două-trei luni de blocaj administrativ până se numește întreg aparatul. Adăugând vacanțele, dintr-un calcul elementar, reiese că jumătate din timp nu a prea fost guvernare. Ce face PSD e un act de iresponsabilitate față de țară. Cred că schimbarea un pic a raporturilor din Parlament prin alegeri anticipate ar putea fi o soluție. Puterea demonstrează în mod repetat că e incapabilă să administreze țara”, spune Miruță.

„O mare greșeală politică a lui Dragnea”

Liberalul Pantelimon Manta le atrage atenția apropiaților lui Dragnea că decizia se va întoarce împotriva lor ca un bumerang. „Mi se pare o greșeală. Soluția aceasta va aduce un deficit major de imagine pentru PSD, dar mai ales pentru Dragnea. Această acțiune politică se va întoarce ca un bumerang împotriva celui care a provocat-o. Este o mare greșeală politică a lui Dragnea. Vulnerabilitatea lui Dragnea e foarte mare. Vă dați seama că orice alte greșeli în partid vor fi taxate. El merge ca pe sârmă acum, nu mai are o susținere foarte puternică. La primele greșeli, poate mai mici decât aceasta, apropiații lui își vor schimba atitudinea”.

„Urma să i se pregătească ceva”

Tot acest scandal s-a ascuțit odată cu încercarea lui Tudose de a o schimba sau de a o forța pe Carmen Dan să demisioneze. Ministerul de Interne era singurul minister necontrolat de Dragnea într-o anumită proporție și avea nevoie și de controlul acestui minister. L-a sacrificat pe Tudose pentru că, probabil, urma să i se pregătească ceva și a vrut să oprească acest lucru. PSD ne oferă un spectacol jalnic de schimbări”, a comentat și vicepreședintele PMP Gorj, Ion Săvoiu.

„Nu s-a mai întâmplat niciodată la noi”

Pesediștii au primit critici și de la fostul lor coleg, Alin Văcaru, care a explicat încă o dată că astfel de metode reprezintă o practică la PSD. „Una din deciziile care m-au făcut să plec de la PSD și să merg alături de Victor Ponta și Daniel Constantin este faptul că acolo deciziile sunt luate doar de una-două persoane, iar toți oamenii care nu răspund la comenzile acelor persoane sunt înlăturate. Probabil PSD ar trebui să își pună acum vreo șase premieri ca să își ducă mandatul la sfârșit. Din șase în șase luni dau afară câte unul și schimbă guvernele. Nu știu de ce l-au schimbat pe domnul Tudose. Au toată puterea, sunt majoritari în Parlament, au toate funcțiile necesare și nu înțeleg de ce tot insistă cu acest Stat Paralel. Nu s-a mai întâmplat niciodată la noi să schimbi propriul Guvern de două ori”.

„Italia schimbă guvernul din șase în șase luni”

Printre puținii politicieni locali care nu au criticat PSD se numără colegul lor din alianța de guvernare, Dian Popescu, președintele ALDE Gorj. „Nu este de vină PSD. Este un guvern politic și, din păcate, anumite persoane care ajung în funcție de conducere se cred tehnocrați. Atât timp cât partidul te susține și te pune într-o poziție, partidul te poate da jos. În momentul în care partidul consideră că nu mai reprezinți interesele pur politice, te poate schimba. Italia schimbă guvernul din șase în șase luni și e o putere economică. E o normalitate”, a comentat Dian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here