Acasa / Headlines / Șefii de inspectorate școlare, liber la politică

Șefii de inspectorate școlare, liber la politică

Și candidaţii pentru funcţia de inspector şcolar general pot face parte dintr-un partid politic! Declarația aparține lui Vasile Șalaru, secretar de stat la Ministerul Educației, prezent ieri în Gorj, alături de ministrul Educației, și care a venit cu mai multe lămuriri în contextul pregătirii concursului din martie.

Secretar de stat în Ministerul Educației și preşedintele Comisiei de organizare a concursurilor pentru şefia Inspectoratelor Şcolare, Vasile Şalaru, prezent ieri la Târgu-Jiu a subliniat că în cazul celor 2 candidați din Gorj la postul de inspector școlar general, apartanența la un partid politic sau deținerea unei funcţii de conducere nu sunt considerate impedimente pentru a accede pe post, dar există unele obligații, cum ar fi autosuspendarea din funcţia politică. Unul dintre cei doi contracandidaţi ai actualului inspector școlar general, Ion Işfan, deţine o funcţie de conducere politică. Este cazul Mădălinei Ciolocoi, preşedinta femeilor din organizaţia PNL Gorj, înscrisă în competitiție. Nu avem nicio calitate de a verifica apartenența vreunui candidat la un partid politic, este dreptul lor, iar din câte știu din legea partidelor politice, dacă acea persoană va ocupa postul, se va autosuspenda din funcția de conducere, rămânând simplu membru”, a declarat Vasile Șalaru, secretar de stat Ministerul Educației. Și ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a precizat că noii inspectori generali nu pot deţine funcţii de conducere în partide politice, dar calitatea de a fi membru este altă poveste. În plus, ministerul organizează concursuri pentru aceste posturi tocmai pentru a elimina politicul din sfera învăţământului. Câmpeanu a venit cu lămuriri și pe noua metodologie de concurs. „În metodologia actuală se poate înscrie la concurs orice persoană care îndeplinește exigențele profesionale, din care nu fac parte fără niciun fel de discuție nici o apartenență politică și care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare la data susținerii concursului”, a declarat Mihai Sorin Câmpeanu, ministrul Educației.

Lămuririle făcute astfel la conferința de presă de delegația ministerială au făcut lumină. Tot prin concurs, cu data de 20 martie, se vor ocupa și posturile de inspector școlar general adjunct și director al Casei Corpului Didactic. Ministerul Educaţiei nu a mai organizat concursuri pentru inspectori şi directori din 2008. Județul cu un număr record de candidați pentru postul de inspector școlar general este Mehedinți, cu 6 dosare depuse.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*