11.5 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 3, 2021
Acasă Politic Senatorul Cârciumaru vrea ca funcționarii publici să rămână în funcţii chiar dacă...

Senatorul Cârciumaru vrea ca funcționarii publici să rămână în funcţii chiar dacă sunt trimiși în judecată

Senatorul Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului, a dat raport de admitere propunerii legislative de abrogare a prevederii din Statutul funcţionarilor publici, referitoare la suspendarea de drept a raportului de serviciu pentru un funcţionar la trimiterea sa în judecată.

În felul acesta, funcţionarii primăriilor, dar şi ai celorlalte instituţii publice ale statului care au fost trimişi în judecată pentru diferite speţe îşi vor putea continua activitatea în unităţile respective până la stabilirea vinovăţiei acestora. (…) Senatorul Florin Cârciumaru a susţinut propunerea colegilor pentru că, prin Codul muncii (art. 50, lit. g), se prevede că suspendarea de drept a raporturilor de muncă se face numai în cazul arestării preventive şi nu în cazul trimiterii în judecată, pentru „a nu fi discriminare între funcţionarii publici şi restul personalului contractual”. Senatorii iniţiatori ai acestui proiect de lege consideră necesară aprobarea acestor modificări pentru a nu mai fi încălcat principiul prezumţiei de nevinovăţie instituit de Codul Penal.

În virtutea acestei prezumţii, acela împotriva căruia a fost declanşat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei într-un proces public, cu asigurarea garanţiilor drepturilor de apărare. „Aceste modificări sunt extrem de importante atât pentru functionari, cât şi pentru funcţionarea instituţiilor publice. Toţi cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice, indiferent dacă au calitatea de funcţionar public, înalt funcţionar public, personal contractual sau ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii”, a susţinut Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului din cadrul Senatului.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente