Acasa / Politic / Vîlceanu: “OUG pentru CEO produce efecte și fără avizele CES”

Vîlceanu: “OUG pentru CEO produce efecte și fără avizele CES”

Ordonanţa de urgenţă, adoptată pentru Complexul Energetic Olteni fără avizele necesare. Consiliul Economic şi Social a transmis că nu a avizat proiectul care face referire la cadrul legal privind acodarea unor ajutoare de stat individuale de salvare. Parlamentarul PNL Gorj Dan Vîlceanu susține că ordonanța poate fi pusă în aplicare chiar și fără acest aviz. Între timp fostul secretar general al Guvernului Toni Mihail Greblă afirmă că cele 25 de ordonanțele de urgență, adoptate săptămâna trecută de Guvernul Orban, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, nu mai pot fi publicate după data la care a fost editată moțiunea de cenzură prin care Guvernul Orban a fost demis.

E o alba neagră cu OUG dată de Guvern prin care CEO poate intra în posesia unui împrumut de 1,2 miliarde de lei, bani care i-ar asigura funcționarea încontinuare. Liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu susține că punerea în aplicare a documentului revine în sarcina parlamentarilor PSD. “Dacă ne referim la ordonanța de salvarea, a fost adoptată și va fi publicată, nu am niciun dubiu. Dacă nu va fi publicată avem de-a face cu un abuz al celor de la PSD care au în subordinea Parlamentului Monitorul Oficial. Nu există niciun fel de impediment ca aceste ordonanțe să nu fie aplicate! Mai mult decât atât, odată cu adoptarea acestei OUG și cu primirea răspunsului de la notificare Comisiei Europene, Complexul Energetic Oltenia poate intra în poseia acestor bani pentru a achiziționa certificatele de CO2. Ieșirea din schema a CEO pune semne de întrebare asupra Sistemului Energetic Național. Nu există niciun fel de posibilitate de import care poate înlocui ieșirea CEO din sistem. Eu cred că în momentul în care această OUG va fi transmisă în Monitor, ea să fie publicată fără niciun fel de întârziere”, susține liderul PNL dan Vîlceanu.

Aviz consultativ

Pe de altă pare Consiliul Economic şi Social a avizat doar șase din cele 25 de ordonanțe date de Gvernul Orbal cu doar o zi înainte să pice. Char și așa liderul PNL Gorj Dan Vîlceanu susține că avizul nu este necesar pentru ca ordonanța să fie pusă în aplicare. “Domnul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat foarte clar condițiile legale. El spunea că nu există niciun fel de piedică pentru a publica și adopta o ordonanță, dacă a fost solicitat avizul. Avizul este unul consultativ și poate să fie livrat la timp, poate să fie pozitiv sau negativ. Și dacă CES ar da aviz negativ, asta nu înseamnă că ordonanța nu poate intra în vigoare. Practic, solicitarea către CES a plecat în timp util și nu există niciun fel de impediment ca ordonanța să nu intre în vigoare”, a declarat liberalul șef de la Gorj.

Un comentariu

  1. VREA SA AIBA D EUNDE MAI FURA BANI, FARA CEO DA FALIMENT.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*