spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAstenia de primăvară te poate afecta și pe tine

    Astenia de primăvară te poate afecta și pe tine

    O dată cu venirea primăverii, mulți dintre noi acuză scăderea formei fizice, lipsa tonusului sau o stare permanentă de rău care nu poate fi definită. Analizele medicale sunt, însă, în regulă. Răspunsul este unul simplu: astenia de primavară.

    Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Aportul de vitamine şi minerale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală, probleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare. În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.

    Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort.

    Corpul nostru se adaptează la vreme rece, iar când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta. De asemenea, organismul se adaptează cu greu la lumină, sistemul imunitar este mai sensibil, carenţele de vitamine şi minerale se resimt. De aceea, în acest nou anotimp, majoritatea este predispusă la viroze respiratorii.

    Simptomele asteniei de primavară

    • Oboseală la nivel fizic, dar și mental
    • Tristețe nemotivată
    • Lipsa apetitului
    • Apatie
    • Slăbiciune musculară
    • Dureri de cap
    • Epuizare
    • Căderea părului
    • Pierderea apetitului sexual
    • Scăderea tensiunii arteriale
    • Insomnii
    • Dificultăți de concentrare
    • Probleme cu greutatea

    Sfaturi pentru recăpătarea energiei

    Persoanele îngrijorate, stresate, obosite în exces ar trebui să petreacă un timp îndelungat afară şi să practice sport în aerul curat al primăverii. Procedând astfel, se activează serotonina (această substanţă este corelată cu starea sufletească; diferite medicamente care ajută la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive), opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric, responsabil pentru febra emoţiilor din timpul primăverii. Astfel de activităţi te vor ajuta să treci peste neplăcutele senzaţii specifice oboselii. O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului, în general, şi a cafelei, alături de un somn odihnitor şi suficient, plus exerciţii fizice regulate sunt măsurile care trebuie luate de către persoanele atinse de astenia de primăvară, pentru a-şi recăpăta progresiv energia.
    De asemenea, pentru relaxarea organismului sunt indicate şi băile cu esenţe aromatice. Printre plantele recomandate de fitoterapeuţi se numără: cicoarea, coada şoricelului, păpădia, salata şi urzica.

    Astenia de primăvară și gastrita

    Cei care suferă de gastrită simt puternic și efectele asteniei de primăvară: durerile de stomac sunt la ordinea zilei și nu trec fără un regim strict, ținut cel puțin două săptămâni.

    Nu confunda astenia de primăvară cu depresia!

    De multe ori, astenia de primăvară poate fi confundată cu depresia, deoarece simptomele sunt asemănătoare: lipsă de energie, oboseală constantă, lipsa chefului de viață. Totuși, astenia de primăvară nu se tratează în același fel ca și depresia, ci tratamentul cel mai bun este un regim bogat în vitamine și minerale luate din fructe și legume proaspete și alte alimente sănătoase.

    Astenia de primăvară nu ar trebui considerată o boală, ci este un semnal de alarmă pe care corpul tău îl trage, încercând să-ți spună că are nevoie de o alimentație sănătoasă, proaspătă. Consumă multă apă și ceaiuri naturale, mănâncă fructe și lactate în fiecare zi și vei trece cu bine peste această perioadă!

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: