spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSănătateATENŢIE! Primele semne care îţi indică faptul că ai făcut insolaţie

    ATENŢIE! Primele semne care îţi indică faptul că ai făcut insolaţie

    soare-noriInsolaţia este o stare care poate pune viaţa în pericol şi care apare dacă organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să-şi scadă temperatura. Poate apărea când temperatura ambientală este foarte ridicată, se transpiră foarte mult şi nu se beau suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea acestora prin transpiraţie. O persoană cu insolaţie poate avea o temperatură de până la 105oF (40.56 oC) sau mai mare şi să nu mai transpire.

    Simptome

    Înaintea apariţiei insolaţiei, pacientul poate mai întâi avea simptome de epuizare (oboseală) din cauza căldurii. Netratată corespunzător aceasta se poate transforma în insolaţie. Simptomatologia acestei epuizări include oboseala, slăbiciune, cefalee (dureri de cap), ameţeli sau greaţă şi tegumente palide, reci şi umede. Nu sunt prezente modificări în starea de conştienţă a pacientului. Simptomele insolaţiei includ modificări în starea de constienţă ca de exemplu confuzie, delir sau chiar pierderea stării de constienţă şi tegumente roşii, calde şi uscate, chiar şi în axilă. Insolaţia este o urgenţă medicală. Chiar şi cu tratamentul efectuat de urgenţă, ea poate pune viaţa în pericol sau se poate solda cu complicaţii serioase, pe termen lung. După ce se apelează 911 sau alte servicii medicale de urgenţă, se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.

    Tratament de urgenţă

    Persoana trebuie mutată într-un spaţiu răcoros, să nu fie sub acţiunea directă a razelor solare. Pacientul trebuie dezbrăcat şi aşezat în aşa fel încât să se expună cât mai mult din corpul sau la aer (cât mai multa suprafaţă corporală să intre în contact direct cu aerul). Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reuşindu-se astfel scăderea temperaturii corporale. Trebuie urmărite semnele care prevestesc o evoluţie rapida spre insolaţie. Se pot aplica pachete de gheaţă pe abdomen, pe gât şi în axile, locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafaţa tegumentului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheaţă.

    Află mai multe aici: http://www.sfatulmedicului.ro/Agresiuni-termice/primul-ajutor-in-caz-de-insolatie_1208

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: