spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSănătateBeneficiile incredibile ale ceaiului de muşeţel

    Beneficiile incredibile ale ceaiului de muşeţel

    Fiecare dintre noi ar trebui să cunoască beneficiile ceaiului de muşeţel, probabil cel mai comun ceai din lume, însă cu proprietăţi medicinale recunoscute încă din timpuri străvechi.

    ceai-musetelFlorile de muşeţel trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim. Planta are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă. Datorită conţinutului în mucilagii muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale. Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase.

    Se foloseşte atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern Recent, ceaiul de muşeţel, consumat pentru perioade îndelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mică amploare realizat în Grecia. Dacă va fi consumat în fiecare seara, înainte de culcare, va aduce reale beneficii somnului. Este recomandat ca acest tratament cu ceai de muşeţel să fie urmat cel puţin o săptămână pentru a fi eficient. Se pot consuma între una şi 4 căni de ceai de muşeţel pe zi, de preferat călduţ şi înainte de masă pentru un mai bun contact cu mucoasele digestive.

    Ajută la digestie

    Ceaiul de muşeţel îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia la nivel intestinal, având efecte calmante asupra mucoaselor digestive. De asemenea, reglează secreţia sucurilor digestive, fiind util pentru cei care acuză dureri de stomac sau arsuri la stomac. Are proprietăţi antispastice şi reglează motilitatea intestinala (mişcările intestinelor), ceaiul de muşeţel fiind astfel util în diaree sau crampe abdominale. Este totodată eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări.

    Beneficiile sale în uz extern
    – iritaţii cutanate sau eczeme;
    – iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
    – inhalaţiile cu ceai de muşeţel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
    – tratează hemoroizii;
    – previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie.

    Cum se prepară corect ceaiul de muşeţel?

    Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă. Pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească.

    Pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori.

    Pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.

    Pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: