spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSănătateCăpușa, prădătorul invizibil din iarbă

    Căpușa, prădătorul invizibil din iarbă

    Boala cu o mie de feţe şi în GorjA venit vara și suntem nerăbdători să ieșim în aer liber în curtea proprie, în parc, la iarbă verde sau la un grătar. O zi reușită cu prietenii s-ar putea transforma într-una deloc plăcută dacă avem neșansa să fim mușcați de o căpușă.
    Înainte de a profita însă de vremea frumoasă și de vacanță trebuie să știți să vă protejați de capușele care pândesc prin iarbă și în zonele păduroase. Căpușele sunt renumite prin faptul că mușcă, sug sângele și uneori pot transmite boli grave. Ele pot fi transmise omului și de la animale atunci când le plimbăm sau când le mângâiem. Capușele își ating perioada de vârf în timpul primăverii și în lunile de vară.
     
    Cum recunoaștem căpușele?
    Căpușele sunt parazite ce au nevoie de o gazdă – mamifere sau păsări – pentru a trăi și a se reproduce. Sug sângele gazdei, pe care o populează o singură dată, timp de câteva zile, simultan injectând  un venin ușor anestezic. Gazdele nu simt în mod normal nicio durere.
    Căpușele sunt de dimensiuni mici (2-3 mm), ceea ce le fac greu de observat. Ele se pot însă umfla până ajung la o lungime de aproximativ 10 mm în doar 9 zile în timp ce parazitează. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul roșu. Deoarece nu pot pot zbura, doar se târăsc încet, căpușele prefera zonele bogate în vegetație unde își așteaptă gazda pentru a se agăța de ea.

    Ce boli pot transmite căpușele
    La om, căpușa poate trasmite boala Lyme, o boală cauzată de o bacterie transmisă în urma unei mușcături de căpușă. Boala Lyme poate avea consecințe grave: severe tulburari cardiace sau neurologice. Înțepatura de poate determina de asemenea apariția unor iritații la nivelul pielii, însoțite adesea de mâncărimi. Primele simptome apar la cateva zile și sunt asemanatoare gripei.
    La animale mușcătura de căpușă poate infesta cu parazitul Bebesioza, care se manifesta extrem de agresiv imediat după perioada de incubație care este de două săptămâni. În cazul în care nu este descoperitî la timp, acest parazit provoacă moartea animalelor.

    Cum să te ferești de căpușe
    Cea mai bună metodă pentru a preveni mușcătura de căpușă este să eviți locurile preferate de căpușe și să te îmbraci corespunzător când ieși în naură. De asemenea, e important să iei măsuri preventive pentru a crea în curtea sau grădina din jurul casei tale un mediu impropiu pentru apariția si dezvoltarea căpușelor.
    Cum să scoți corect căpula, fără să i se rupă capul

    Căpușele descoperite trebuie îndepărtate imediat pentru a preveni o posibilă infecție. 
    Căpușele își înfig capul sub piele, ceea ce le face greu de îndepărtat. Trebuie să vă asigurați că ai scos căpușa în întregime, altfel riști o contaminare. Pentru aceasta, nu e neapărat nevoie să apelezi la un medic. Urmând câțiva pași simplii, poți scoate singur căpușa, în întregime:

    • cu o pensetă, apucă căpușa cât mai aproape de piele. Astfel, eviți desprinderea capului căpușei de restul corpului.
    • încet dar ferm, cu o forță constantă, trage căpușa afară. Nu smuci brusc și nu răsuci căpușa, pentru că riști să se rupă în bucăți, iar capul căpușei va rămâne înfipt sub piele.
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: