CHIA, un superaliment

0
15

Mulţi oameni au aflat deja că seminţele de in sunt o sursa bună de Omega 3 şi vor fi bucuroşi să afle că o altă opţiune, mult mai bună, sunt seminţele de chia, care nu au nevoie să fie măcinate, ci doar puţin înmuiate pentru a accesa nutrienţii şi pot fi stocate pentru perioade lungi de timp fără a se deteriora. Chia aduce organismului nutrienţi valoroşi ca: vitaminele A, B, C, E şi D, minerale: calciu, cupru, fier, magneziu, molibden, mangan, niacin, fosfor, potasiu, sodium, sulf, tiamina şi zinc. Acidul alfa-lipoic conţinut de aceste seminţe, este singurul acid Omega 3 pe care corpul nu îl poate produce.

Seminţele de chia sunt o foarte bună sursă de proteine. Proteinele sunt „cărămizile” corpului nostrum, aflându-se în structura părului, unghiilor, muşchilor şi a celulelor roşii ale sângelui. Chia reglează nivelul zaharului din sânge şi conţine aminoacizi esenţiali şi neesenţiali precum şi fibre, toţi aceşti nutrienţi fiind necesari pentru o circulaţie bună şi o inimă sănătoasă. De asemenea, sunt bogate în fibre, 2 linguri de chia oferind un aport de 11 grame de fibre. Per gram, seminţele de chia conţin: de 8 ori mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât somonul, de 6 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli, de 2 ori mai multe fibre decât tărâţele, de 6 ori mai multe proteine decât fasolea şi de 4 ori mai mult fosfor decât laptele integral.

Gustul seminţelor de chia este neutru, putând fi folosite în preparate astfel:

puneţi seminţe întregi sau măcinate în cereale, iaurt sau salate

măcinate, se pot adăuga la făină şi folosi la preparate ca pâine, prăjituri, etc.

ca înlocuitor pentru ou la prăjituri: puneţi o lingură de chia şi 3 linguri de apă per ou, la reţetă

puteti mixa cu făină şi folosi la peşte pane, caşcaval pane, etc.

de asemenea, se mai pot folosi în smoothie-uri sau în amestec cu sucuri naturale. Deşi sunt puţin folosite în bucătăria românească şi europeană, nutriţioniştii recomandă consumul zilnic al acestor seminţe miraculoase pentru sănătate, dar şi utile în dietele de slăbit şi în regimurile alimentare pentru anumite afecţiuni.

Referinţe pentru articol:
http://www.mountainroseherbs.com/learn/chiaseed.php
http://www.foxnews.com/health/2012/03/15/benefits-chia-seeds/#ixzz2CmWKuuXj
http://www.drweil.com/drw/u/QAA365093/Chia-for-Health.html
http://www.nutritionaloutlook.com/article/baking-buddies-6-9870

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here