14.1 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 29, 2022
AcasăHeadlinesContinuă depistarea TBC în alte 7 localități din Gorj

Continuă depistarea TBC în alte 7 localități din Gorj

Continuă programul pentru depistarea activă a tuberculozei în județul Gorj – Screening TBC. Proiectul s-a derulat în 4 localități și au mai rămas 7 comune unde va ajunge caravana mobilă și va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei.

Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București oferă servicii medicale gratuite în zone rurale unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză în ultimii ani.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Gorj este de 51,6 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele gorjene și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

Localitatea    Data

Telești           Joi, 14.07.2022

Negomir        Marți, 19.07.2022

Plopșoru       Vineri, 22.07.2022

Branești         Vineri, 29.07.2022

Hurezani       Miercuri, 03.08.2022

Albeni            Vineri, 05.08.2022

Roșia de Amaradia Miercuri, 10.08.2022

Caravană dotată cu mijloace de investigare rapidă

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. De la demararea activității de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre județele României au intrat deja în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Gorj se numără, de luni, printre acestea.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată, desigur, de alte investigații medicale, atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Proiect cu fonduri europene

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

O boală gravă și contagioasă

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale, pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Gorj, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Spitalul TBC Dobrița încearcă să cumpere gaze naturale

0
Spitalul TBC Dobrița, din Runcu, vrea să cumpere gaze naturale în baza unui acord cadru,...

Un fost fotbalist al echipei Pandurii Târgu Jiu s-a stins din viață la numai 40 de ani

0
Fostul fotbalist al echipei Pandurii Târgu Jiu, Florin Hidișan a decedat, duminică dimineață, la doar...

Mesaj de forță al PES activists România pentru aderarea la spațiul Schengen

0
PES activists România a lansat, în cadrul unei noi ediții a Universității Europene de Vară...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!