spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSănătateControlul medical periodic poate să salveze vieți

    Controlul medical periodic poate să salveze vieți

    Controlul medical periodic este foarte important, deoarece poate să ducă la descoperirea, în faze incipiente, a unor boli grave.

    „Bolile cronice sunt și ele un motiv pentru care ne adresăm medicului, cu atât mai mult cu cât este necesară continuarea tratamentului pentru acea boală și implicit este nevoie de reînnoirea unei rețete.
    Există numeroase afecțiuni (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul) care, pentru o lungă perioadă de timp, nu prezintă nici un fel de simptom și care, din cauza nerespectării obiceiului unei vizite medicale anuale, ajung sa fie diagnosticate în faze avansate, când metodele terapeutice nu mai sunt la fel de eficiente.
    Cu alte cuvinte, chiar dacă nu vă supără nimic în mod deosebit, nu ratați controlul medical periodic.
    Datele unui studiu lansat de PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) în februarie 2022 arată că medicina preventivă ocupă un rol secundar în România, în timp ce majoritatea pacienților ajung în cabinetul de consult doar în momentul în care afecțiunea este deja avansată“, a transmis dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială -Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

    De câte ori trebuie să mergem la medic

    În perioada pandemiei, numărul controalelor la medic s-au redus, asta și din cauza restricțiilor.
    „Pentru a impulsiona vizita la medic din timp și a descuraja autodiagnosticarea, diverse Policlinici private au creat pachete de screening cu un anumit procent de discount accesibile până la o anumită dată.
    De asemenea, analize se pot face și în Policlinica-Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cu programare din timp“, a mai spus medicul Cristina Cornoiu.
    În mod normal, ar fi bine ca orice persoană să meargă o dată pe an la medic, pentru o evaluare completă, care să cuprindă și analizele uzuale. „Trebuie înțeles faptul că examinarea medicală periodică are o frecvență și importanță diferențiată în funcție de vârstă și sex.
    Astfel: până la vârsta de 40 de ani, în plină stare de sănătate, se poate merge la control medical chiar și la 2-3 ani, după acest prag, însă, se impune o vizită medicală anuală. În ceea ce le privește pe femei, acestea trebuie să se îngrijească în mod special, deoarece problemele ginecologice sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care acestea se confruntă.
    Astfel, orice femeie activă din punct de vedere sexual este obligată să meargă o dată pe an la ginecolog, pentru a efectua un consult și în vederea screening-ului pentru cancerul de col uterin, care se face cu ajutorul testului Babeș – Papanicolau“, a menționat medicul.

    Care sunt analizele si investigațiile care trebuie făcute periodic?

    Analizele și investigațiile de bază care nu trebuie să lipsească din controlul medical periodic sunt:
    ▪ analize de sânge care să cuprindă: hemoleucograma, ureea și creatinina (pentru monitorizarea funcției renale), transaminaze (monitorizarea funcției hepatice), profil lipidic (colesterol, trigliceride), glicemie
    ▪ sumar de urină
    ▪ electrocardiogramă
    ▪ radiografie pulmonară (în cazul celor care fumează)
    ▪ măsurarea tensiunii arteriale
    „Pe lângă acestea, femeile sunt obligate, după cum spuneam și mai sus, să meargă anual la un control ginecologic.
    De asemenea, pentru cei care au probleme oculare sau poartă ochelari, este bine ca, în fiecare an, aceștia să meargă la oftalmolog.
    Și nu în ultimul rând, să nu uităm de vizita la medicul stomatolog. Specialități precum Oftalmologie, Ginecologie, Pneumologie, Cardiologie, Neurologie se regăsesc și în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu și puteți face programare din timp, pentru a merge la consulturile de care aveți nevoie“, a mai precizat medicul Cristina Cornoiu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    1. Statul roman ar trebui să oblige toate persoanele cu virsta peste 40 de ani la un consult obligatoriu gratuit anual, altfel foarte mulți oameni ar putea fi salvați la timp.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: