spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSănătateCum recunoaștem Hepatita B

    Cum recunoaștem Hepatita B

    Hepatita B este o infecție hepatică gravă cauzată de virusul hepatitei B. Pentru unele persoane, hepatita B devine cronică, ceea ce înseamnă că durează mai mult de șase luni. Având hepatita cronică B, crește riscul de a dezvolta insuficiență hepatică, cancer hepatic sau ciroză – o afecțiune care provoacă cicatrici permanente asupra ficatului. Aproximativ 350 de milioane de persoane din lume sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B. Multe dintre acestea par sănătoase, dar pot răspândi virusul și altor persoane.

    Virusul hepatitei B se găsește în sângele infectat sau alte lichide infectate ale organismului uman, ca de exemplu sperma sau secrețiile vaginale; astfel transmiterea se poate face pe cale percutanată (prin transfuzii sangvine cu sange infectat, prin utilizarea seringilor și acelor contaminate, manevre sângerânde la stomatologie, manichiură, pedichiură, piercing etc.), pe cale sexuală (contact sexual neprotejat cu o persoană purtătoare a AgHBs) și perinatală (de la mamă infectată la nou-născut). Hepatita B nu se transmite prin alimente, apă sau în urma contactului fizic.

    Primele semne ale bolii apar în primele patru luni după după infectarea cu virusul hepatitei B. Doar jumătate dintre adulți dezvoltă simptome semnificative pe parcursul infecției acute. Primele simptome pot fi non-specifice, inclusiv febră, o boală asemănătoare gripei, și dureri articulare.

    Semnele si simptomele hepatitei B includ:
    -Durere abdominală;
    -Urină de culoare închisă;
    -Febră;
    -Dureri articulare;
    -Pierderea poftei de mâncare;
    -Greață și vărsături;
    -Slăbiciune și oboseală;
    -Îngălbenirea pielii și albirea ochilor (icter);

    Din fericire, cele mai multe cazuri de hepatită acuta B sunt limitate, vindecându-se în aproximativ 6 luni, un procent mic transformându-se în hepatită cronică B. Din nefericire, hepatita cronica B se vindecă doar în foarte puține cazuri.

    De reținut!

    Purtătorii nu ar trebui să doneze sânge, plasmă, organe, țesuturi sau spermă, pentru a nu transmite boala. Aceștia ar trebui, de asemenea, să avertizeze medicul, dentistul și partenerul sexual despre suferința lor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: