spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSănătateHormonii - vinovati pentru ingrasarea femeii?

    Hormonii – vinovati pentru ingrasarea femeii?

    S-ar putea să-ți dai seama, la un moment dat, că sportul și alimentația sănătoasă nu te ajută nici într-un fel să slăbești. Și dacă vei merge să-ți faci niște investigații, este foarte posibil să descoperi că de vină se fac hormonii.

    Femeile trec prin tot felul de fluctuații legate de sistemul lor hormonale la orice vârstă, iar metabolismul este primul care are de suferit. Foamea, fluctuațiile legate de greutate și viteza metabolismului sunt legate direct de hormonii din corpul femeii. Studiind atent fiecare din acești hormoni, s-ar putea să găsești unde se ascunde problema.

    Nu obișnuim să ne verificăm periodic nivelul hormonilor, mai ales când nu există simptome supărătoare. Astfel, pot exista tulburări în activitatea unei glande endocrine fără ca noi să avem vreo bănuială. Și, din păcate, până și un mic dezechilibru hormonal poate zădărnici eforturile de a slăbi.

    Dezechilibrele hormonale îngrașă

    Depozitarea și arderea grăsimilor în corp sunt procese dictate în special de insulină, dar și alți hormoni influențează direct metabolismul. O ușoară creștere ori scădere a nivelului unui hormon influențează activitatea altor glande endocrine și, implicit, nivelul hormonilor secretați de acestea. Iar cum hormonii controlează aproape totul în organism, de la bătăile inimii la dispoziția sufletească, orice dezechilibru endocrin poate cauza fel de fel de neplăceri, de la oboseală și schimbări de dispoziție până la creșterea în greutate. Sunt numeroase situațiile care favorizează dezechilibrele hormonale: sarcina, menopauza, stresul, lipsa de somn, alimentația incorectă, bolile grave, dependențele. Dacă te îngrași aparent fără motiv sau nu reușești deloc să slăbești, vinovată poate fi o afecțiune endocrină.

    Iată care sunt hormonii care provoacă îngrășarea:

    Hormonii tiroidieni – Glanda tiroidă produce trei hormoni majori – T3, T4 și calciutonina – care joacă un rol vital în menținerea sub control a metabolismului, somnului, ritmului cardiac, funcția creierului. Iar dacă glanda nu mai produce în cantități potrivite hormonii, apare hipotiroidismul, care provoacă creștere în greutate, depresie, constipație, oboseală, colesterol mărit și încetinirea ritmului cardiac.

    Hormonul insulina – Pancreasul este glanda care produce hormonul insulina. Insulina este cea care ține sub control nivelul de zahăr din sânge (glucoza), iar dezechilibrul poate provoca îngrășarea la femei. Excesul de zahăr este depozitat ca grăsime de insulină, ceea ce poate duce la creștere în greutate și, implicit, obezitate. Fă-ți un test de sânge și consultă medicul.

    Hormonul leptina – Hormonul leptina este indicatorul cantitativ al alimentelor mâncate. Leptina are rolul de-a trimite semnal către creier, spunând că ești sătulă și că trebuie să te oprești din mâncat. Dar prin consumul excesiv de zahăr și alimente procesate, cantitatea mare de fructoză se transformă în grăsimi care se depozitează în ficat, bilă și alte zone ale corpului. Aceste grăsimi secretă leptină, producție care devine excesivă și care nu își mai poate îndeplini funcția. Dacă creierul nu mai primește semnal că ai mâncat suficient, el continuă să îți ceară de mâncare.

    Hormonul grelina
    Grelina, cunoscut și sub numele de hormonul foamei, este cel care stimulează apetitul. Este secretat de stomac, iar cu cât nivelul de grelină este mai mare în fluxul sangvin, cu atât crește riscul de îngrășare. De obicei, grelina se găsește în cantități mari atunci când organismul este supus unui regim alimentar. Persoanele care suferă de obezitate sunt foarte sensibile la acest hormon.

    Hormonul melatonina
    Acest hormon este secretat de glanda pineală și are rolul de a induce starea de somn. Atunci când acest ritm circadian este întrerupt, nu reușești să ai un somn calitativ, apărând stresul, ceea ce duce, în cele din urmă, la creșterea în greutate indusă de inflamație. A dormi bine, evitând gustările târzii de noapte și gadgeturile înainte de a merge la culcare, te pot ajuta foarte mult.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: