Acasa / Sănătate / 6 semne ascunse care îți semnalează că ai probleme cu tiroida

6 semne ascunse care îți semnalează că ai probleme cu tiroida

Una din cele mai mari glande endocrine, tiroida, produce hormoni care controlează metabolismul şi felul în care organismul tău foloseşte alţi hormoni. Aşa că problemele netratate ale tiroidei afectează greutatea, starea de spirit, energia, inima, părul, pielea, fertilitatea şi multe altele. Multe persoane suferă ani în şir fără să ştie că au o problemă cu glanda tiroidă. Şi în acelaşi timp altele, de obicei supraponderale, se plâng în mod eronat că au probleme „cu glanda”.

Semnele și simptomele afecțiunilor tiroidiene sunt de multe ori atât de discrete, încât sunt trecute cu vederea de către pacienți, urmând ca boala să fie diagnosticată în stadii tardive.

Iată 6 semne ascunse care îți semnalează că ai probleme cu tiroida:

1. Te simți mereu obosită, deși te-ai odihnit suficient.

Unul dintre simptomele ascunse ale faptului că ai probleme cu glanda tiroidă (hipotiroidism) este oboseala cronică. Deși ai dormit suficient, simți nevoia să te odihnești și mai mult. Asta înseamnă că ai probleme cu glandele suprarenale, care nu mai funcționează corect, iar acest lucru duce la refacerea insuficientă a rezervelor de energie din corp. În cazul hipertiroidismului suferi de insomnie și de aceea te simți obosită pe timpul zilei.

2. Esti depresivă și ți-ai pierdut interesul

Depresia este specifică hipotiroidismului, atunci când glanda ta secretă o cantitate insuficientă de hormoni tiroidieni. Dacă te afli mereu într-o stare pshică negativă și nu mai ai același interes pentru diverse lucruri și situații din viața ta, este posibil să ai probleme cu glanda tiroidă.

3. Probleme menstruale

Menstre abundente și dureroase pot să îți indice faptul că tiroida secretă prea puțini hormoni, în timp ce o cantitate mai mică de sânge și o durată redusă a menstruației indică hipertiroidismul.

4. Constipația

Tot hipotiroida poate fi de vină și în cazul constipației. Ea încetinește metabolismul, iar tranzitul intestinal este astfel redus și apar probleme cauzate de constipație. Dacă ele sunt frecvente, ar fi bine să apelezi la un control specializat.

5. Cresterea neexplicată sau pierderea în greutate

Dacă ai probleme cu fluctuația în greutate, în special când aceasta are loc într-un timp foarte scurt, trebuie să consulți medicul specialist.

6. Căderea părului

Căderea părului apare de regulă în situații de stres, atunci când se schimbă anotimul, când faci mult sport sau când folosești în mod excesiv produse de îngrijire specifice scalpului.

Totodată, în cazul în care observi că îți cade părul și niciuna dintre situațiile descrise mai sus nu consideri că stau la baza afecțiunii, consideră să iei în calcul și glanda tiroidă. În momentul tratamentului adecvat din partea specialistului, părul va crește la loc.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*