24.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 17, 2022
AcasăSănătateVIDEO Problemele de sănătate cauzate de obezitate

VIDEO Problemele de sănătate cauzate de obezitate

 

Obezitatea atrage o serie de probleme de sănătate.

Andreea Purec-Popescu, medicul şef al Secţiei Endocrinologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, a prezentat cele mai importante afecţiuni care apar ca urmare a obezităţii.

  1. TULBURĂRI METABOLICE: peste 80% din pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 asociază şi obezitate, alte complicaţii metabolice posibile fiind cele din metabolismul proteic, precum hiperuricemia şi apariţia gutei.
  2. COMPLICAŢII CARDIOVASCULARE precum Hipertensiune arterială sau insuficienţa cardiacă congestive. Obezitatea creşte riscul de mortalitate cu 162% faţă de persoanele normoponderale prin afectarea metabolismului lipidic şi apariţia aterosclerozei.
  3. VARICELE MEMBRELOR INFERIOARE apar statistic la două treimi din populaţia obeză.
  4. COMPLICAŢII RESPIRATORII generate de deplasarea în faţă a centrului de greutate al corpului care determină o cifoză pronunţată, presiunea intraabdominală crescută şi masa mare de grăsime abdominală care ridică diafragma. Simptomul dominant este dispneea care apare frecvent în disfuncţia ventilatorie de tip mixt, hipertensiunea pulmonară, insuficienţa respiratorie, sindromul de apnee în somn, sindromul Pickwick.
  5. COMPLICAŢII ALE APARATULUI LOCOMOTOR de tipul reumatismului cronic degenerativ şi dezvoltarea artrozelor. Obezitatea este însoţită de o stare distrofică a celor mai multe ţesuturi, din care reţinem în mod deosebit: subţierea epidermului, pierderea elasticităţii dermului, favorizând apariţia vergeturilor, hipotonia musculară, fragilizarea tendoanelor şi a joncţiunilor mielo-tendinoase, aceşti ultimi factori putând accelera uzura cartilajelor articulare.
  6. COMPLICAŢII HEPATICE ŞI BILIARE. Nu este foarte surprinzător faptul că ciroza hepatică poate fi mai frecventă la persoanele obeze, fiind cauzată probabil de o dietă bogată în glucide şi săracă în proteine şi vitamina B1, contribuind la lezarea ficatului, mai ales în obezitatea asociată cu etilism. La obezi modificările hepatice funcţionale, cât şi cele histologice (care ţin de aspectul ţesuturilor) regresează până la dispariţie o dată cu reducerea ponderală. O altă complicaţie des întâlnită este litiaza biliară şi riscurile tehnice de tratament ale acesteia.
  7. COMPLICAŢIILE PSIHICE de tipul depresiei şi a fobiilor.
  8. COMPLICAŢIILE GINECOLOGICE ŞI OBSTRETICALE, INFERTILITATE Amenoreea (lipsa menstruaţiei) sau Sindromul de ovar polichistic afectează un număr mare din femeile obeze. Naşterea la femeile obeze este însoţită de accidente şi complicaţii.
  9. COMPLICAŢII ONCOLOGICE. Obezitatea se asociază cu cel puţin 13 tipuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerele genitale şi de sân, cancerele din sfera tubului digestiv.
  10. TULBURĂRI ENDOCRINE. O serie de afecţiuni hormonale se asociază cu obezitatea, din acestea cele mai comune fiind tulburările glandei tiroide (hipotiroidia, tiroiditele autoimune) şi ale glandei suprarenale (hipercorticismul, Sindromul Cushing).

Jumătate din populație suferă de obezitate

Obezitatea este o afecţiune care apare atunci când o persoană are exces de greutate sau grăsime corporală. Odată instalată, boala afectează starea de sănătate.

Aproximativ jumătate din populaţie este afectată de obezitate.

„Obezitatea se asociază, de foarte multe ori, cu boli cronice severe, inclusiv sindromul metabolic, artrita şi unele tipuri de cancer. În România, incidenţa obezităţii este de aproximativ 17% în mediul rural şi 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei, în timp ce la copii variază între 5 – 10%.

Obezitatea este cea mai cunoscută boală metabolică, cu o incidenţă în creştere. În ultima perioadă a afectat, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent îngrijorător de peste 50% din populaţia adultă“, a precizat dr. Andreea Purec-Popescu.

Potrivit medicului, alimentația corectă instituită încă din copilărie, însoțită de activitate fizică regulată pot ajuta la prevenirea dezvoltării obezității și complicațiilor acesteia.

Se face laborator nou de analize la Spitalul TBC

0
În perioada următoare, vor debuta lucrările de amenajare a unui Laborator nou la Spitalul TBC...

Cum pot fi vizitați pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență

0
Accesul aparținătorilor pacienților în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu permis este de trei ori pe...

Accident cu victime, produs de un șofer fără permis

0
Un tânăr din Bolboși a dat dovadă de inconștiență maximă și s-a urcat la volan,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!