spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSănătateZeci de copii internați în spital cu infecții ale căilor respiratorii

    Zeci de copii internați în spital cu infecții ale căilor respiratorii

    În Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au fost internați 68 de copii, în perioada 23 octombrie – 8 noiembrie, cu vârste cuprinse între câteva luni și 14 ani, cu infecții ale căilor respiratorii.

    Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, printre afecțiunile diagnosticate în rândul copiilor se numără: pneumonie, boală pulmonară interstițială (26 cazuri), rino-faringită acută (guturai comun-5 cazuri), faringită acută, amigdalită acută, diaree și gastro-enterită, infecții ale tractului urinar etc.
    De asemenea, la Camera de Gardă Pediatrie, în perioada mai sus menționată, au fost înregistrate 505 prezentări.

    Cele mai grave afecțiuni

    Infecțiile tractului respirator superior (IACRS) reprezintă cele mai frecvente afecțiuni acute pentru care pacientul se prezintă la consultație în ambulator. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială -Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, arată că gradul de severitate al acestora variază de la forme ușoare, cum este rinofaringita acută catarală (răceala obișnuită), care este autolimitantă, până la forme severe, care pot amenința viața, cum este epiglotita acută. Datorită incidenței crescute, atât la copii cât și la adulți, IACRS reprezintă cea mai importantă cauză de absenteism de la școală și muncă.

    „Cea mai mare parte a acestor infecții au caracter sezonier, cu incidență crescută în sezonul rece (în perioada noiembrie – martie).
    După localizare, IACRS se clasifică în: rinită acută (coriză), rinosinuzită, sinuzită acută, laringită acută, laringo-traheită, epiglotită, faringită acută și traheită.
    Incidența rinitei acute și a rinofaringitei variază în funcție de vârstă, fiind mai frecventă la copiii sub 5 ani. La copii apar aproximativ 3-8 infecții respiratorii virale pe an, la adolescenți 2-4, în timp ce la persoanele cu vârsta peste 60 ani apar una pe an sau deloc.
    Faringita acută este responsabilă de 1% din motivele pentru care pacienții se prezintă în ambulator (cei mai mulți pacienți având vârste cuprinse între 4 și 7 ani).
    Infecțiile tractului respirator superior au o evoluție și prognostic pe termen lung în general favorabile și, în absența unor boli asociate, nu lasă sechele și nu reprezintă cauze de deces.
    Pot apărea uneori complicații prin extinderea infecțiilor la structurile învecinate, producând următoarele boli: otită medie, bronșită acută, bronșiolită acută, pneumonie, septicemie, meningită, abces pulmonar sau intracranian. În funcție de severitatea infecției și de asocierea altor factori de risc, complicațiile implică un risc crescut de deces.
    Etiologia IACRS este în general virală, cele mai frecvente fiind următoarele virusuri: rhinovirusurile, virusul parainfluenza, coronavirusuri, adenovirusuri, virusul sincițial respirator, virusul coxsackie și virusul influenza.
    Transmiterea agenților infecțioși se face prin aerosoli, picături sau prin contact direct, cu pătrunderea secrețiilor infectate la nivelul nasului, ochilor sau gurii, iar modificările patologice sunt consecința invaziei directe a mucoasei tractului respirator“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: