Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului- Concurs „Memorial Liviu Dafinescu”

0
7

Festivalul-Concurs „Memorial Liviu Dafinescu”, aflat deja la cea de-a 11-a ediţie a avut loc sâmbătă, la Târgu-Jiu. Peste 500 de copii din tot judeţul s-au aflat pe scena Casei de Cultură, fiind o încântare pentru publicul prezent. Autorităţile judeţene nu au lipsit nici ele, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu, precizând că an de an, festivalul se bucură de un real succes.

Festivalul a început, vineri, cu un spectacol de folclor susţinut de ansamblul „Doina Gorjului”, la Casa de Cultură Novaci. Sâmbătă, a urmat Parada Portului în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, după care formaţiile participante la concurs au făcut o demonstraţie pe scena Casei de Cultură, prezentând cele mai frumoase dansuri specifice fiecărei zone gorjene. Evenimentul a fost unul cu atât mai deosebit cu cât a fost organizat într-o zi specială, regretatul profesor Liviu Dafinescu ar fi împlinit vârsta de 60 de ani. „Acest festival este foarte important, în primul rând pentru familie şi atât de important şi pentru comunitatea gorjeană. Nu este întâmplătoare organizarea acestei ediţii în această perioadă deoarece astăzi (n.r. sâmbătă) tatăl meu ar fi împlinit vârsta de 60 de ani şi iată-ne toţi pe scena Casei de Cultură din Târgu-Jiu, toţi instructori, prieteni, familie, copii să-i cinstim memoria într-o zi de primăvară care o umple de tinereţe această sală. Astăzi, se vor afla pe scenă, vor evolua peste 500 de copii din toate zonele judeţului Gorj, copii care vă vor demonstra că tradiţiile nu s-au uitat într-o ladă de zestre, ci aufost transferate de către bunicii lor şi astăzi ne vom bucura de prezenţa lo, de tinereţea lor şi de bucuria lor”, a declarat fiica lui Liviu Dafinescu, Vasiliana Dafinescu.

Peste 500 de copii în fiecare an

Festivalul – Concurs a Dansului și Portului Popular pentru Copii și Tineret „Memorial Liviu Dafinescu” este foarte important pentru tinerii gorjeni adunând în fiecare an peste 500 de copii talentaţi din toate localităţile judeţului. „Printre festivalurile importante ale gorjenilor, mai ales ale tineretului gorjean şi e simplă explicaţia vis-a-vis de faptul că acest festival şi anul acesta, ca şi ediţiile anterioare, adună în rampă peste 500 de copii talentaţi cu siguranţă fiindcă ei sunt cei selecţionaţi de un juriu atent care s-a deplasat în toate localităţile judeţului şi care în urma rezultatelor obţinute a hotărât ce formaţii să fie astăzi aici. Eu am mai spus-o şi o spun convins întotdeauna: păcat că a trebuit să moară Liviu Dafinescu să se nască acest festival. Festivalul era mai mult decât necesar, asta vis-a-vis de a duce mai departe tradiţiile noastre, ale gorjenilor, dar şi de interesul mereu sporit pe care copiii, tinerii îl manifestă pentru artă, pentru artă populară şi în mod deosebit pentru dansul popular îmbinat cu portul specific fiecărei zone”, a declarat directorul Ansamblului „Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel.
Autorităţile judeţene nu au stat nici ele departe de festivalul devenit deja tradiţie pentru judeţul Gorj. „Este un festival care a ajuns la ediţia cu numărul 11. De la an la an, o reuşită tot mai mare, drept pentru care trebuie felicitaţi organizatorii. Sigur că atunci când vorbim de acest festival „Memorial Liviu Dafinescu”, inevitabil ne gândim la cel ce a fost directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. Cu atât mai mare este bucuria când ne uităm că anii trec şi ediţiile contină să reprezinte un real succes pentru arealul folcloric gorjenesc, cu cât vedem mulţii copii venind din urmă iubind folclorul, iubind dansurile populare, iubind tradiţiile gorjeneşti. Până la urmă acesta este obiecctivul unui astfel de festival”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu.

Evenimentul s-a încheiat cu un pelerinaj la mormântul profesorului Liviu Dafinescu, din Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here