141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti

1
85

Un eveniment cultural cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti este organizat la Ţânţăreni. ”Eminescu la Florești” debutează pe 8 iunie, începând cu ora 10 și se termină pe 9 iunie.

În urmă cu aproape un secol şi jumătate, în vara anului 1878, mai exact, Eminescu a binecuvântat şi pământul Gorjului, petrecând câteva luni la Floreşti, Ţanţareni, la conacul Zoei Mândrea (nepoată a revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu) şi al avocatului junimist Nicolae Mândrea, loc în care a conceput şi scris câteva dintre nemuritoarele sale poezii.

Programul pe scurt:

  • iunie 2019:
  • ora 10, Centrul Cultural Ţanţareni – depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu;

– ora 10,15/ Floreşti, Parcul Eminescu – amenajat chiar pe locul în care se situa conacul Mândrea: alocuţiuni evocatoare, prelegeri despre Eminescu şi popasul acestuia în Gorj, Gala Laureaţilor Concursului literar „Freamăt de codru”, spectacol literar-muzical-coregrafic susţinut de şcolile gimnaziale din Ţanţareni.

– ora 11,45: Vizită la Muzeul Eminescu din Floreşti.

Invitaţi speciali:

  • Laura Hant, Preşedinte Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena, Austria;
  • Maria Todor, Cugir, meşter popular care a cusut pe pânză de cânepă cele 98 strofe din Luceafărul şi a brodat Coloana Infinită şi Hora Unirii.

9  iunie 2019

– ora 11,00/ Cămin Cultural Floreşti:

– Festivalul de romanţe, cântec şi dans popular „Sara pe deal”.

Manifestările sunt organizate de Primăria şi Consiliul local Ţânţăreni, Consiliul Judeţean Gorj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului, şi cu sprijinul unor aşezăminte culturale din judeţ şi din afara lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here