Acasa / Social / 161 de ani de Unirea Principatelor, motiv de sărbătoare în Gorj

161 de ani de Unirea Principatelor, motiv de sărbătoare în Gorj

Primăriile din Novaci și Tg-Cărbunești vor sărbători cum se cuvine cei 161 de ani de Unirea Principatelor.

Astfel, primăria orașului Târgu-Cărbunești, Biblioteca Orășenească și Centrul Cultural ,,TUDOR ARGHEZI,, din Târgu Cărbunești organizează manifestări cultural-educative, cu ocazia împlinirii a ”161 de ani de la Unirea Principatelor Române,, ce se desfășoară joi 23 ianuarie 2020 începând cu ora 10.00 în Sala de Ședințe a Primăriei orașului Târgu Cărbunești.

Activitățile sunt organizate în colaboare cu Colegiul Național Tudor Arghezi, Școala Gimnazială GEORGE USCĂTESCU, Muzeul Județean Gorj- secția Târgu Cărbunești, Palatul Copiilor din municipiul Târgu Jiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Va fi organizată o expoziție de carte –Unirea Principatelor Române –la Biblioteca Orășenească și o prezentare PowerPoint susținută de elevii Colegiului Național Tudor Arghezi coordonați de profesor Pandia Daniela și profesorul informatician Sandu Simona. Tema materialului din PowerPoint este Unirea principatelor române- povestea unui domnitor.

Evenimentul va continua cu un  recital de poezie susținut de elevii Colegiului Național Tudor Arghezi.

Despre importanța Unirii Principatelor Române în operele literare va vorbi profesorul doctor Albinel Firescu, iar o evocare  istorică a lui ALEXANDRU IOAN CUZA  va fi realizată de către profesorul etnolog Pompiliu Ciolacu.

Mai multe momente artistice în timpul evenimentului vor fi susținute de către elevii Școlii Gimnaziale ”George Uscătescu” din Târgu Cărbunești. Evenimentul organizat joi 23 ianuarie 2020 la Primăria orașului Târgu Cărbunești în sala de ședințe se va încheia cu Hora Unirii.

”Novăcenii și Mica Unire”

Și la nivelul orașului Novaci se vor desfășura manifestări dedicate sărbătoririi a 161 de ani de Unirea Principatelor Române. Miercuri, 22.01.2020  și joi, 23.01.2020, ora 12.00 va avea loc un eveniment cultural local denumit „NOVĂCENII și MICA UNIRE”. Activitățile vor avea loc în clubul Casei de Cultură Novaci.

Miercuri începând cu ora 12.00 va avea loc o expozitie de pictură „VISUL UNIRII ÎN CULORI” în holul Casei de cultură din orașul Novaci. Cei care au realizat picturile pentru această expoziție sunt elevi ai cercului de pictură, prof. DACIANA UNGUREANU, Școala Populară de Artă Tg-Jiu. Montajul fotografic este realizat de către ALEXANDRU ROIBU- membru al Divanului AD HOC.

Joi 23.01.2020 începând cu ora 12.00 la clubul CASEI DE CULTURĂ NOVACI are loc „Simpozionul 161 de ani de la MICA UNIRE”. Va avea loc o expozitie de carte, autor prof. dr. GHEORGHE NICHIFOR, un moment artistic oferit de tineri novăveni, dar și o activitate interactivă a Cercului de pictură.

 

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*