spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialActe adiţionale, semnate

    Acte adiţionale, semnate

    Contractul este în continuare disputat între medicii de familie şi Casa Naţională de Sănătate. În timp ce o parte din medicii de familie au ales să semneze pentru aceasta lună, actele adiţionale la contractul din 2010, alţii decid contrariul şi îşi menţin aceeaşi decizie şi pentru contractul pe 2011. Motivul? Actul adiţional este ilegal, iar medicii nu au fost consultaţi. Părerea aparţine preşedintelui Asociaţiei Patronatelor de Familie Gorj, Mihail Moisescu. De cealaltă parte, conducerea Casei de Sănătate Gorj spune că ,,cel mai probabil, toţi cei 200 de medici gorjeni vor semna actele adiţionale pentru a putea fi plătiţi”.

    Actele adiţionale nu sunt legale, iar medicii nu au fost consultaţi de la bun început la întocmirea contractului cadru, care acum ridică probleme. Aici stă premisa disputei, după cum argumentează Mihail Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatelor de Familie Gorj, întors de la Bucureşti, unde a purtat discuţii la nivel înalt. Probleme stringente au fost dezbătute, de la situaţia actuală a sistemului de sănătate, dizolvarea casei, în forma şi coordinarea de care are parte, până la tranşarea, în prezenţa oficialilor de le minister şi ai CNAS, a situaţiei explozive dintre medici şi CNAS. Moisescu a subliniat că acţiunile medicilor vor continua, mai mult, există intervenţii de la UE, iar ministrul se arată deschis la dialog. Tranşant este şi punctul de vedere exprimat. „Ne continuăm refuzul de a semna un contract care nu este al nostru, nu am fost întrebaţi, iar actul adiţional este ilegal, deoarece a apărut ulterior datei intrării în vigoare a legilor actuale”, a comentat Moisescu. Tot acesta asigură că pacienţii vor fi consultaţi, dar el, mai nou, îi trimite cu reţete la Casa, în baza dreptului de asigurat, să rezolve ei problema.

    Păreri împărţite

    Între ciocan şi nicovală par a fi totuşi medicii care au semnat deja actul adiţional pentru luna iunie, valabil la contractul din 2010. Moisescu se teme că aceştia vor restitui banii o dată cu declararea actului invalid. „Am şi colegi care au semnat, dar pe riscul lor, iar sfatul meu este să nu elibereze acte în relaţie cu Casa, pentru că actul va fi invalidat de justiţie”. Lumină încearcă să facă preşedintele CJAS, Gheorghe Cocină. În primul rând, nu au existat cazuri de asiguraţi care să vină la casa cu reţete, iar jumătate dintre medici au semnat deja actele adiţionale la contractul din 2010, pentru iunie. „Cel mai probabil vor semna şi restul, pentru a putea fi plătiţi. Fiecare primeşte plata serviciilor cu data semnării acestor acte. De la CNAS nu avem semnale noi, iar criteriile spitalizării nu sunt în vigoare sub nici o formă, este problema spitalelor. Cu ceilalţi furnizori a semnat actele adiţionale pe iunie”, a declarat Cocină.

    Şi pentru mai se plăteşte

    Există zile stabilite pentru depunerea documentelor de către medici şi pentru plata serviciilor pe mai.
    Documentaţia pentru contractul cadru, pe 2011 se depune între 10 si 16 iunie, iar semnarea actelor se va face până la 30 iunie, urmând ca intrarea în vigoare să fie de la 1 iulie. Un contract disputat îndelung, asta e cert, iar hibele sistemului din ce în ce mai încâlcit, lasă urmări şi ţin soluţiile departe. Nu pot elibera reţete dacă nu semnează actul, dar fermi la capitolul refuz, medicii aşteaptă răspunsuri viabile şi să poată îngriji de pacient fără constrângeri birocratice.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: