2.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăSocialAJOFM organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi

AJOFM organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează faptul că cei car doresc să beneficieze de indemnizaţia de şomaj, în valoare de 250 de lei, trebuie să se înscrie la agenţie într-o perioadă de trei luni de la data absolvirii. Mai mult, pentru a veni în sprijinul absolvenţilor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în data de 28 septembrie Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi.

Cei care doresc să beneficieze de indemnizaţia de şomaj în valoare de 250 de lei trebuie să se înscrie la agenţie într-o perioadă de trei luni de la data absolvirii. Anunţul vine din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), care va organiza în data de 28 septembrie Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. „În cazul în care absolvenţii intenţionează să se angajeze, pot primi 500 de lei primă de încadrare sau de şapte ori valoare acesteia dacă îşi schimbă domiciliul pentru locul de muncă. Absolvenţii de studii medii sau superioare au obligaţia, pentru a beneficia de prevederile legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, de a se înregistra la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă”, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În comunicatul remis se mai arată faptul că absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, dacă nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului sau nu realizează venituri ori realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei. Astfel, se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. Absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

250 de lei, valoarea indemnizaţiei de şomaj

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi are o valoare de 250 de lei, respectiv 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi se acordă pentru o perioadă de şase luni. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. De asemenea, absolvenţii înregistraţi la AJOFM pot beneficia de prime de încadrare din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în valoare de 500 de lei, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează, în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de un an, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. De aceste drepturi nu beneficiază absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu, absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani, absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ, absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă sau absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, potrivit legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează. Pentru persoanele care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului de referinţă în vigoare la data instalării. În situaţia în care angajatul încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de un an de la data încadrării în muncă, atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral. Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor, în data de 28 septembrie, AJOFM va organiza Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -