spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialAjutor de minimis pentru crescătorii de porcine

    Ajutor de minimis pentru crescătorii de porcine

    porcMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină crescătorii de porcine printr-un act normativ, aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Este vorba despre producătorii agricoli care desfăşoară activitatea de creştere a porcilor şi pentru care se s-a alocat un ajutor de minimis prin Hotărârea de Gurvern nr. 852/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 932 din 21 noiembrie.

    Fermierii pot depune cereri începând cu data de 21 noiembrie şi până pe 5 decembrie, inclusiv, la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a Municipiului Bucureşti pe a căror rază teritorială se află înscrisă exploataţia sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc solicitanţilor începând cu data de 15 decembrie 2016. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat suma de 13.500.000 lei pentru acest ajutor de minimis din bugetul de stat. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, pentru achiziţionarea de animale de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine, în vederea ameliorării valorii genetice a şeptelului de animale.

    Cine beneficiază de acest ajutor

    Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt: întreprinderile/întreprinderile unice, respectiv crescători de porcine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; crescători de porcine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare; crescători de porcine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

    Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achiziţionarea de animale de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine, beneficiarii trebuie să deţină exploataţii de porcine înregistrate/ autorizate sanitar veterinar. „Pentru obţinerea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii de porcine înregistrate/ autorizate sanitar veterinar, identificate şi înregistrate în RNE, până la data depunerii cererii; se obligă prin angajament scris să menţină în exploataţie animalele de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine, achiziţionate, pe o perioadă de minimum 3 ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul achiziţionării de vieruşi, aceştia trebuie să deţină un efectiv minim de 10 capete scroafe de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa sau de 50 capete scroafe de reproducţie din rase pure sau hibride”, anunţă reprezentanţii APIA Gorj.

    Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor, este de maximum 3.000 lei/cap vieruş din rasă pură şi/sau hibrid, achiziţionat în baza prevederilor prezentei hotărâri; –maximum 1.100 lei/cap scrofiţă din rasă pură, achiziţionată în baza prevederilor prezentei hotărâri, respectiv maximum 600 lei/cap scrofiţă hibridă, achiziţionată în baza prevederilor prezentei hotărâri. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. În cazul nerespectării acestor prevederi, beneficiarii schemei de minimis sunt obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi, de la data încasării acestuia, cu respectarea prevederilor legale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: