Alai de obiceiuri, la Târgu-Jiu

0
11

Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu a răsunat, ieri dimineaţă, de colinde. Peste 300 de colindători din mai multe localităţi ale Gorjului s-au prezentat în faţa reprezentanţilor judeţului, pentru a le face urări. După ce au interpretat colinde, micuţii alaiului de obiceiuri au fost răsplătiţi cu daruri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, i-a aşteptat, astăzi, pe cei peste 300 de colindători veniţi din toate colţurile judeţului. „Vă spun la sfârşit de an că aţi făcut multă treabă şi am depăşit multe lucruri legate de viaţa de zi cu zi a copiilor, a dascălilor, a părinţilor şi ne pregătim să luăm în piept un an nou. Anul care vine, aşa cum spune şi colindul, o să fie şi mai bine”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Alaiul de colindători i-a surprins într-un mod plăcut pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj. Mai multe grupuri de copii i-au încântat pe mai marii judeţului, cu colinde, dar şi cu expunerea unor obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă.

300 de colindători din judeţ

Astfel de manifestări au devenit o tradiţie pentru judeţul nostru. În majoritatea localităţilor gorjene, folclorul este esenţial şi de la mic la mare toţi învaţă tradiţiile zonelor din care provin. „Sunt circa 300 de colindători din diverse zone ale judeţului. Sunt de la Bărbăteşti, Teleşti, Baia de Fier, Târgu-Jiu, Padeş, Tismana. Deci, din zonele cele mai bogate folcloric ale Gorjului şi cu obiceiurile de iarnă cele mai frumoase dintre toate. Este o manifestare tradiţională, în care formaţiile de colindători de la nivelul judeţului Gorj vin la Târgu-Jiu urează tuturor celor pe care îi întâlnesc, sărbători fericite şi un an nou mai bun decât anul acesta”, a declarat Ion Cepoi, directorul centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Deopotrivă la bucuria micilor colindători au răspuns şi gazdele pentru că la ceas de sărbătoare, tradiţia trebuie respectată. Astfel, micuţii nu au plecat cu mâinile goale, ci cu daruri de la reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here