spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAmbasadorul României la Minsk, la deschiderea Târgului Meșterilor Populari

    Ambasadorul României la Minsk, la deschiderea Târgului Meșterilor Populari

    Ambasadorul României la Minsk a participat, luni, în oraşul lui Brâncuşi, la deschiderea Târgului Meșterilor Populari din România. Ambasadorul României la Minsk a anunţat că intenţionează să organizeze, în Republica Belarus, o expoziţie culturală dedicată lui Brâncuşi. De asemenea, cea de-a 12-a ediţie a Târgului Meșterilor Populari din România a reunit la Târgu Jiu zeci de meşteri populari, atracţia evenimentului fiind un fost medic veterinar, care realizează diferite obiecte prin împletirea panuşilor de porumb.

    mosanuViorel Moşanu, ambasadorul României la Minsk, în Belarus, a participat, luni, la Târgu Jiu, la cea de-a 12-a ediţie a Târgului Meșterilor Populari din România. Ambasadorul Viorel Moşanu a declarat că nu întâmplător a ales să viziteze oraşul lui Brâncuşi în această perioadă, Târgu Jiul fiind, în opinia acestuia, un mic centru cultural european. Ambasadorul României la Minsk a anunţat că intenţionează să organizeze, în Republica Belarus, o expoziţie culturală dedicată lui Brâncuşi, spre sfârşitul anului, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. „Îmi face o mare plăcere să mă aflu astăzi în inima Gorjului, Târgu-Jiu, este o onoare, o plăcere pentru noi pentru că Târgu-Jiul este, într-un fel, o mică capitală culturală în acest an, anul Constantin Brâncuşi. Este şi motivul pentru care am ajuns aici, să încercăm să organizăm o expoziţie dedicată lui Brâncuşi la Minsk în ajunul Zilei Naţionale a României”, a spus Viorel Moşanu.

    Schimb de experienţă

    Cel care l-a prezentat pe ambasadorul României la Minsk la Târgul Meșterilor Populari de la Târgu Jiu a fost viceprimarul municipiului, Adrian Tudor. Acesta doreşte să încheie un parteneriat cultural cu ambasadorul Viorel Moşanu în Belarus. „Ne bucurăm de vizita la Târgu-Jiu la excelenţei sale, domnul Viorel Moşanu, ambasadorul României în Republica Belarus. Ne dorim ca de astăzi să începem discuţiile pentru un schimb cultural din care să promovăm Târgu-Jiu, Brâncuşi şi judeţul Gorj cu toate valorile sale prin intermediul ambasadei României la finalul acestui an”, a spus Adrian Tudor.

    Doar meşteri populari

    Începând de luni, zeci de meşteri populari din România se vor afla la Târgu-Jiu în perioada 22-25 august, odată cu desfășurarea celei de-a XII-a ediții a Târgului meșterilor populari din România.

    Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Consiliul Județean Gorj cu sprijinul Primăriei Târgu Jiu, a mai anunţat Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. „Ne-am dorit ca cei ce expun în acest târg să fie cu adevărat meşteri populari, să reprezinte cu adevărat arta tradiţională. Ne bucură prezenţa domniilor voastre la cea de-a XII-a ediţie, sunt prezenţi meşteri populari din toate zonele etnofolclorice menţionabile ale României”, a declarat Ion Cepoi de la Cultură. La deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari au fost prezenţi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, dar şi prefectul judeţului, Gheorghe Paraschivu. Prefectul s-a declarat mulţumit că autorităţile judeţene şi locale sunt preocupate intens de promovarea culturii tradiţionale gorjeneşti.

    Panuşile de porumb, atracţia târgului

    Unul dintre meşterii prezenţi la târg este un fost medic veterinar, care realizează diferite obiecte prin împletirea panuşilor de porumb, meşteşugul său fiind unul unic în zonă. Radu Crăciunescu, ajutat de soţia sa, obţine din foile de porumb pe care le spală, le curăţă şi le dezinfectează, suporturi pentru pahare, pentru sticle, vaze, pălării, farfurii sau coşuri pentru fructe sau pâine. „Panuşile de porumb sunt mult mai rezistente comparativ cu nuielele, papura, trestia. Au foarte multă celuloză. Aşa ceva se făcea în şcoli, acum chiar şi 80 de ani. (…) Pot să fac orice mă ajută imaginaţia. Am o pălărie în stil chinezesc, este făcută toată fără întrerupere şi am lucrat la ea 35 de ore cu pauze. Cam în trei zile a fost gata. Am cerut pe ea 150 lei, dar lumea nu ştie cât lucrez eu la aceste lucruri. Panuşele le spăl cu săpun de rufe făcut în casă, le usuc şi apoi le iau la lucru. Pe cele pe care le lucrez trebuie să le umezesc, metoda mea presupune să împletesc strâns. Fac protecţii pentru sticle, vaze, micuţe vase pentru diverse întrebuinţări. Fac şi obiecte colorate, la ele mă ajută soţia. Vopsim foile de porumb cu colorant pentru materiale textile”, a spus Radu Crăciunescu, meşter prezent la Târgu Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: