20.4 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 18, 2020
Acasă Headlines Arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil se lasă...

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil se lasă cu sancțiuni

- Advertisement -

Noapte de foc pentru pompierii gorjeniAgenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) trage un semnal de alarmă privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri aferentă standardului GAEC 6 se referă la interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Arderea mirștilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării GAEC 6.2. de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanţii GNM/IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA, și transmit informaţii referitoare la locul producerii arderilor, momentul în care s-a produs sau semnalat arderea, respectiv natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor. Reprezentanţii APIA întreprind vizite în teren, identifică şi comunică reprezentanţilor GNM/IGSU datele de contact ale fermierului/fermierilor pe terenul căruia / cărora a avut loc arderea, efectuează verificări la faţa locului în scopul întocmirii raportului/rapoartelor de control şi realizează fotografii relevante.

În situaţia în care nu sunt respectate normele privind ecocondiţionalitatea vor fi aplicate sancţiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale prevăzute de regulamentul menţionat (de la 5% până la 100%).

În județul Gorj, în anul 2020, suprafața totală a terenurilor agricole incendiate/ verficate de echipele de control este de 6.24 ha din care TA (teren arabil)=3.04 ha și PP(pasuni permanente)=3.20 ha aferente lunii februarie.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Clopoțelul va suna diferit anul acesta

14 septembrie, prima zi de școală pentru mulți prichindei și prima zi din acest an școlar pentru mulți alții care deja au experimentat tot...

Luptător american celebru, impresionat de imaginile cu fata bătută din Târgu Jiu. Vrea s-o ajute

Un cunoscut luptător din UFC a distribuit pe conturile sale de Twitter și Instagram filmulețul cu fata în vârstă de 13 ani, din Târgu...

A căzut de pe caroseria mașinii care se afla în mers

 Doi tineri, în vârstă de 20 de ani, din Târgu Jiu doritori de senzații tari s-au ales cu dosare penal pentru vătămare corporală din...

FOTO Accident pe Dealul Bujorăscu provocat de o șoferiță

Două persoane au fost rănite în urma unui accident care a avut loc pe Dealul Bujorăscu. Potrivit Poliției, o tânără, de 21 de ani,...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini