spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialAsociaţia AntiParkinson are filială la Târgu Jiu

    Asociaţia AntiParkinson are filială la Târgu Jiu

    O nouă filială a Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson îşi are de ieri sediul la Târgu Jiu şi va reprezenta întreaga Oltenie. Medici, dar şi autorităţi judeţene, au adus sublinieri importante evenimentului, cu atât mai mult cu cât, pe 3 decembrie, la nivel mondial s-a marcat Ziua Internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi.

    Coorganizator a fost compania de comunicare medicală Houston NPA, care, prin reprezentanţii săi, dar şi invitaţii la conferinţa de lansare a pus pe tapet probleme importante, de la statutul persoanelor cu dizabilităţi în România, dificultăţile medico-sociale până la sprijinirea pacienţilor care suferă de o boală necruţătoare. “Suntem alături de asociaţiile de pacienţi din România, care sunt structuri care au in familie membri care suferă de o anumită boală sau sunt înfiinţate de medici inimoşi. Înfiinţăm un grup de suport pentru toate persoanele bolnave de Parkinson, care are sediul la Deva”, a declarat reprezentanta Companiei Houston. Am ales această filială şi este prima pe care o deschid pentru că l-am cunoscut pe domnul Drobotă şi am decis să strângem rândurile, l-am rugat să vină alături de oamenii bolnavi de Parkinson”, a declarat Dan Raican, preşedintele Asociaţiei de Luptă împotriva bolii Parkinson. De la nivelul noii filiale inaugurate, ieri, preşedintele Nicolae Drobotă, el însuşi afectat de boala Parkinson, a spus că nu îşi doreşte decât ca sănătatea să-i permită să ajute cât mai multe persoane. Pentru bolnavii de Parkinson, lupta cu viaţa este una continuă, dar merită fiecare clipă de încleştare. De acum vor avea şi sprijinul Asociaţiei non-guvernamentale, a cărei implicare este salutată şi de consiliul judeţean.

    Specialiştii, doriţi, dar lipsesc cu desăvârşire

    Lipsa kinetoterapeuţilor în spitale este însă o altă verigă slabă, care crează probleme pentru cei cu dizabilităţi, iar cei din sistem cunosc foarte bine situaţia, carenţele nu sunt însă uşor de acoperit. “Ceea ce mă bucură este faptul că la Târgu-Jiu funcţionează o facultate de kinetoterapie, în cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi”, unde a terminat deja prima promoţie. Avem deja deschise două cabinete private şi este binevenit acest lucru. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu există doar doi kinetoterapeuţi, un profesor de cultură fizică medicală şi un fizicokinetoterapeut, lucru insuficient. Din păcate, la spitalul unde sunt manager, nu există nici măcar un post, a existat unul, dar l-am anulat din raţionamente financiare”, a declarat Tiberiu Tătaru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa. Informarea corectă a persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson privind accesul la tratament, navigarea în sistemul sanitar, drepturile medico-sociale ale pacienților, cele mai recente noutăţi științifice în domeniu, dar şi încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient-îngrijitor sunt printre obiective de interes major, pe care filiala Oltenia le va păstra în atenţie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: