Aşteaptă banii de la APIA

0
14

Fermierii gorjeni care au solicitat sprijin din partea APIA pe suprafeţele de teren îşi primesc banii în această perioadă. Şi subvenţiile pentru sectorul animalier trebuie efectuate de APIA până la sfârşitul lunii în curs. Întârzierea la acest sector a fost pricinuită de problemele apărute la sistemul informatic al agenţiei. Aproximativ 85 de milioane de lei primesc fermierii gorjeni pentru suprafeţele exploatate şi alţi 75.000 de lei au fost alocaţi ca subvenţie pentru acciza la combustibilul folosit în activităţile agricole.

Restructurări în Agricultura gorjeană

În această perioadă se efectuează plăţile de către Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru suprafeţele exploatate de fermieri. „Anual plătim fermierilor aproximativ 85 de milioane lei, plăţi pe suprafață, la care se adaugă aproximativ 25 de milioane lei, plăţi pe efective de animale”, a precizat Constantin Negrea, director Apia Gorj.

În sectorul animalier, APIA a întârziat cu efectuarea plăţilor din cauza unor probleme la sistemul informatic. Acestea însă trebuie efectuate până la sfârşitul lunii în curs, conform normelor Uniunii Europene. Marii fermieri gorjeni au beneficiat şi de o subvenţie la plata accizei pe combustibilul folosit în activităţile agricole. „La începutul săptămânii trecute au fost plătiți banii pentru acciza la motorină aferentă trimestrului 1 sânului în curs. Este vorba de un ajutor de stat, prin reducerea accizei pe litrul de motorină”, a mai precizat Constantin Negrea. Practic, din bugetul statului, prin intermediul APIA, s-a decontat 1.8 lei pe litrul de motorină din acciza pe combustibil. Doar marii fermieri din Gorj au beneficiat de această deducere, cuantumul ei fiind de aproximativ 75.000 lei, la nivelul judeţului Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here