Au arvunit mieii înainte de a prinde viaţă

0
20

Mai sunt câteva săptămâni până la Sărbătorile Pascale şi orice gorjean vrea măcar să guste din friptura de miel pregătită la cuptor. Şi ca să fie siguri că nu vor rata şansa de a avea pe masă friptura din carne de miel, unii au recurs la o măsură inedită. Şi-au arvunit mieii din timp, la mica înţelegere cu ciobanii.

Domnul din fotografii este cioban de peste 30 de ani, şi până acum nu s-a mai întâlnit cu o astfel de situaţie. Pus în încurcătură, ciobanul a acceptat oferta clienţilor şi a dat curs arvunei. Potrivit ciobanului, în urmă cu o lună de zile, a arvunit 50 de miei, chiar dacă aceştia nu prinseseră încă viaţă. „Sunt cioban de peste 30 de ani şi până acum nu am mai avut ocazia să tocmesc mieii încă dinainte de a fi fătaţi. Acum, de o lună am avut vreo 50 de solicitări să le arvunesc miei pentru Paşte. I-am trecut pe listă şi le păstrez mieii, că e normal să-i ajut pe oameni mai ales că au venit înainte cu mult până la sărbători”, a spus ciobanul Ion Cuteanu, din Novaci. Acesta are pregătiţi pentru Sărbătorile Pascale în jur de 250 de miei, iar alţi 50 urmează să prindă viaţă. Cu cei nearvuniţi, ciobanul va merge la piaţă atunci când se va da startul la sacrificarea mieilor.

Mielul, o amintire pentru mulţi dintre gorjeni

Carnea de miel va deveni o amintire pentru mulţi dintre gorjeni. Şi asta pentru că banii sunt din ce în ce mai puţini, motiv pentru care unii au renunţat să mai consume, preferând carnea de pasăre sau de porc. „Nu-mi mia permit să cumpăr miel pentru că pensia mea este mică şi nu mai mănânc. Anul acesta o să privesc doar la alţii care au bani să cumpere”, a spus o pensionară din Turcineşti. O altă doamnă a renunţat să mai consume carne de miel şi preferă pe cea de pasăre: „Nu mai consumăm în familie carne din miel. Aşa că de sărbătorile pascale voi prăji un pui în locul mielului. Este scump iar sărăcia îşi spune cuvântul”, a spus o doamnă din Târgu-Jiu, care şi-a schimbat preferinţele în funcţie de buget. Sunt, însă, şi oameni care îşi mai permit să pună pe masă şi în acest an măcar o bucată de miel. „Eu sincer îmi permit să am pe masă de Paşte carne de miel, dar sunt mulţi alţii care nu-şi mai permit acest lux”, a spus un gorjean, convins că sunt foarte mulţi din cei care nu vor avea cu ce să cumpere carne de miel pentru friptură. Până când mieii vor ajunge pe piaţa gorjeană, medicii veterinari trebuie să verifice dacă sunt sau nu sănătoşi. „Fiecare producător trebuie să ştie că are anumite obligaţii. La fel şi medicul veterinar din fiecare zonă în care sunt astfel de crescători de animale, trebuie să-şi facă datoria. Medicii veterinari vor merge să verifice starea de sănătate a animalelor înainte ca acestea să fie sacrificate”, a spus Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Gorj. Ciobanii sunt convinşi că preţurile pe kilogramul de miel vor rămâne identice cu cele de anul trecut. Şi asta pentru că spun ei, este criză şi oamenii nu mai au bani să-şi permită o masă mai bogată de sărbători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here